Ötpárti egyeztetést akar a Fidesz

2012.03.09. 11:56 Módosítva: 2012.03.09. 12:46
Az MSZP feltételekhez köti a részvételt, az LMP távol marad, a Jobbik elmegy, de nem fűz hozzá sok reményt.

A párttörvényről, a pártfinanszírozási törvényről, a választási eljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről és az MSZP által benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslatról egyeztetne a Fidesz hétfőn a parlamenti pártok képviselőivel. A kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője hétfőn kora délutánra várja a KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP tárgyalóit. "Lázár János bízik abban, hogy az ötpárti egyeztetésen olyan javaslatokat fogadnak el, amelyeket minden parlamenti erő támogatni tud" – írták.

Az MSZP az alaptörvényről, a munka törvénykönyvéről, a médiaszabadságról szóló és az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényről is tárgyalna. A szocialisták csak akkor mennek el az egyeztetésre, ha az alkotmány átmeneti rendelkezéseit hatályon kívül helyezik, írta Mesterházy Attila frakcióvezető.

A Jobbik részt vesz a tárgyaláson, de az elmúlt másfél-két év parlamenti munkájának fényében nem fűz túl sok reményt hozzá, hogy a megbeszélések érdemben befolyásolják majd a parlamenti munkát – közölte a párt sajtóosztálya.

Az LMP nem megy el az egyeztetésre – mondta a párt frakcióvezetője. Jávor Benedek szerint csak akkor vesznek részt ilyen egyeztetéseken, ha a Fidesz visszavonja azokat az intézkedéseit, amelyek az egész parlamenti munkát névlegessé tették.