Eltiltották Bagó Zoltánt a további jogsértéstől

2006.03.08. 17:52

A választási bizottság az MDF-es beadványt megvizsgálta és megállapította, hogy Bagó Zoltán kalocsai lakos megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, ezért Bagó Zoltánt a további jogszabálysértéstől eltiltotta - közölte Kunsági Ferenc, az illetékes választási bizottság elnöke szerdán az MTI-vel. Az MDF beadványában azt írta: Bagó Zoltán, a Fidesz-KDNP közös jelöltje megkísérelte az MDF jelöltjét, Romsics Imrét rávenni arra, hogy ajánlószelvényeit ne adja le, és így ne váljon képviselővé.

Kunsági Ferenc elmondta, hogy Bagó Zoltán, mint kalocsai szavazópolgár cselekményét ítélte meg a bizottság, mert a bejelentés idején sem Bagó Zoltánnak, sem a Magyar Demokrata Fórum jelöltjének, Romsics Imrének sem voltak leadva az ajánlószelvényei. Abban az esetben és akkor válik a választási bizottság részére ismertté a jelölt személye, amikor az ajánlószelvények leadásával bejelentkezik.

A választási bizottság elnöke a szerda délelőtti üléssel kapcsolatban megjegyezte, hogy azon Bagó Zoltán előadta: még hivatalosan nem volt jelölt, ezért a választási bizottság nem kompetens döntést hozni. "Mi úgy ítéltük meg, hogy egy normál állampolgárnak is van lehetősége megsérteni a választási törvényt" - indokolta a bizottság döntését az elnök. A bizottság figyelembe vette, hogy Bagó Zoltán a plakátokon jelöltként mutatkozott be, és pártja is a választókerület jelöltjeként mutatta be.