Ágnes
-1 °C
2 °C

Dávid: több tucat MDF-jelöltet megfenyegettek

2006.03.04. 14:03
A Fidesz újdonsült baloldali értékrendje mellett más is gátja az együttműködésnek, és ez nem más, mint a Fidesz maga - szögezte le az MDF kampánynyitó gyűlésé Dávid Ibolya. A pártelnök szerint az MDF-es képviselőjelöltet megfenyegető Fidesz visszahozta mindazt, ami egy demokráciában megengedhetetlen, ezért sem vele, sem a "másik szocialista párttal nem lépnek koalícióra, ha bekerülnek a parlamentbe.

Az MSZP mellett a Fideszt is szocialista pártnak nevezte Dávid Ibolya a párt képviselőjelöltjei előtt elmondott kampánynyitó beszédében a Thália Színházban.


Tekintse meg képeinket!

Osztogatni jó

A pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető következetesen két baloldali értékrendet követő mamutpártot emlegetett a teltházas eseményen, ami az omegás Benkő László minikoncertjével kezdődött. A zenés indítás után Herényi nyitóbeszédében azt állította, hogy mindkét nagy párt baloldali attitűddel kampányol, ezért "majdnem mindegy, hogy ki nyer". A frakcióvezető szerint minkét oldal kampányszakértői arra jöttek rá, hogy a szavazók nagyobb része többet kap a büdzséből, mint amennyit befizet, ezért a költségvetési ígéretekkel nekik akarnak kedvezni. "Lehet ezt felelős politizálásnak nevezni?" - tette fel látványosan megfiatalodott jelöltgárdájának a kérdést Herényi, aki azt állította, hogy ma Magyarországon az MDF az egyetlen felelősen politizáló jobboldali párt.

Kádári nosztalgia

Bagó "helyettese" a Nemzeti Fórumnál
Az MDF-ből kizárt és kivált képviselők által alapított Nemzeti Fórum Egyesület gyűlésén, az ELTE TTK Gömbaulájában, ahol több százan megjelentek, felolvasták Lezsák nyilatkozatát, amely szerint a Nemzeti Fórum politikai egyesület elutasít és elítél minden olyan cselekedetet, amely alkalmas mások megfélemlítésére és a demokrácia lejáratására. "Akik a választási kampányban politikai vetélytársaikkal szemben méltatlan eszközökhöz folyamodnak, azok a politikai közbizalom rombolásában vesznek részt; ezért gyors, határozott intézkedéseket kell hozni ellenük" - tartalmazza a nyilatkozat. Az eseményen részt vett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is, aki a pénteken az MDF-es képviselőjelölt fenyegetése miatt visszahívott Bagó Zoltán helyett indul majd Kalocsán. Semjén arról szólt, hogy a Nemzeti Fórum elsődleges feladata a Szent István-i örökség, nemzeti elkötelezettség továbbvitele, mai körülmények közötti megvalósítása.
Dávid Ibolya is hosszan elemezte a két nagy pártot, mert mint mondta, naponta szegezik neki a kérdést, hogy a Fórum kivel lépne koalícióra a választások után. Dávid szerint az MSZP-vel való kormányzati együttműködés azért kizárt, mert a szocialistákkal ideológiai és erkölcsi vitája is van pártjának, ráadásul az elmúlt négy évben "bebizonyították, hogy milyen az, ha rájuk bízzák a kassza kulcsát". A párelnök a szocialistáknál még negatívabb képet festett a Fideszről, amellyel pedig évig egymás mellett álltak és "természetes szövetségesnek" hitték. "A Fidesz azonban megváltozott, a kádári nosztalgiára játszik, baloldali, kádári értékekben gazdagodott, erkölcsökben viszont elszegényedett" - állította Dávid Ibolya hozzátéve, hogy mióta "Csintalan Sándorok és Szűrös Mátyások viszik a zászlót a Fideszben, rá kellett jöjjünk: nem érettebbek vagy bölcsebbek lettek, hanem a hatalmat akarják, bármi áron".

Mézes beszéddel ámítottak

A pártelnök hosszan beszélt a kalocsai képviselőjelöltjük megfenyegetéséről, és kétségbe vonta Orbán Viktornak az esettel kapcsolatos levelének őszinteségét. A pártelnök szerint ugyanis Bagó Zoltán fideszes jelölt fenyegető fellépése nem egyedi eset volt. A MDF "belső vizsgálata" során több tucat képviselőjelölt jelezte, hogy "őket is megkeresték, megkörnyékezték, megfenyegették vagy megzsarolták. Kit mézédes beszéddel ámítottak. Ugyanazokkal a módszerekkel és ugyanazokkal a szavakkal. Volt, akit azzal fenyegettek, hogy a családtagjain állnak bosszút. Volt, akit azzal, hogy elbocsátják iskolai igazgatói állásából. Volt, akinek fényes karriert ígértek. Egy dolog azonban közös volt ezekben a megkeresésekben: minden fideszes jelezte, hogy felsőbb javaslatra, kérésre, utasításra teszi." - állította Dávid Ibolya.

Külső kisebbségi támogatás

A pártelnök a két nagy politikai párt elemzése után azt a konzekvenciát vonta le, hogy az MDF a jelenlegi választékból egyikből sem kér. "Ma két szocialista párt verseng a szavazók kegyeiért. Az egyik a balszélről érkezett és a rendszerváltáskor kicsit felvarrták az arcát. A másik most éppen jobboldalról érkezett, és új arcbőrt plasztikáztatott magára. Két szocialista párt, amely ugyanazt a terméket kínálja, csak másként nevezi a portékát. És persze az eladók is mások, de a lényeg ugyanaz a termék: az állami gyámság, a paternalizmus és az osztogató jólét hamis illúziója" - mondta Dávid, aki nagy tapsot kapott hallgatóságától, amikor a hatalom helyett a felelős ellenzékiséget, vagy a külső kisebbségi támogatást ajánlotta a párt lehetséges választásának, ha az MDF bejut a parlamentbe.