Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Fideszes képviselő fenyegetett meg egy MDF-es jelöltet

2006.03.03. 11:57
Megfenyegette az MDF által támogatott kalocsai képviselőjelöltet a fideszes Bagó Zoltán. Romsics Imrétől, a városi múzeum igazgatójától visszalépést követelt a fideszes képviselő, aki egzisztenciálisan is megfenyegette. Másfél órával az MDF bejelentése után a Fidesz visszahívta Bagót, Semjén Zsolt lesz az új jelölt. Orbán Viktor bocsánatot kért Dávid Ibolyától.

Huszonnégy órás ultimátumot adott február 28-án egy telefonbeszélgetésben Bagó Zoltán, a Fidesz kalocsai országgyűlési képviselőjelöltje (és jelenlegi országgyűlési képviselője) az MDF által támogatott független riválisának, Romsics Imrének.

Az MDF pénteken tartott sajtótájékoztatóján részleteket mutatott be a telefonbeszélgetés másnapján, március elsején a kalocsai múzeumban - Romsics munkahelyén - lefolytatott beszélgetésből. A fideszes jelölt ebben a beszélgetésben nyilvánvalóvá tette, hogy a politikai döntéstől függ Romsics szakmai előmenetele.

MDF-es országgyűlési képviselőjelöltre nincs szükség


Romsics Imre

"Ha valaki a szakmai munkájában elér egy bizonyos szintet, akkor (...) egyre kevésbé a szakmai kvalitásai, hanem egyre inkább a politikai kapcsolatai, nézetei, jelene, múltja jövője tolódik előtérbe" - fogalmazott Bagó, aki szerint Romsics "komoly politikai konkurencia azon politikai elitnek, aki nagy valószínűséggel (...) megnyeri a választásokat".

"A kölcsönös egymás mellett élés, a kölcsönös segítség, illetve az együttműködés miatt a leglogikusabb lépés az, hogyha nem válsz jelöltté" - mondta Bagó, aki világossá tette álláspontját Romsicsnak azzal is, hogy leszögezte: "a politikában, sarkítok, MDF-es országgyűlési képviselőjelöltre nincs szükség."

Ne Dávid Ibolya legyen az MDF elnöke

A megfáradt, helyi mutyik ellen harcolt
Fiatalos és lendületes alternatívát kell, s fogunk is fölmutatni a megfáradt, helyi mutyikra alapozott, a munkahely-teremtő befektetőket csak elriasztani képes városvezetéssel szemben - ígérte 2005 júniusában Bagó Zoltán, miután a párt kalocsai városi csoportjának elnökévé választották. Bagó legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy 2006-ban a városban, és a választókerületben is megnyerjék az országgyűlési választást, mert 1990 óta nem volt jobboldali polgármestere és jobboldali városvezetése Kalocsának. Az 1975-ös születésű Bagó 2002 után az országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottságának, majd a külügyi és az európai ügyek bizottságának volt a Fidesz által delegált tagja.

Bagó szerint a becsületes ember lojális, de "a lojalitás (...) az ésszerűségig kell hogy terjedjen": "ha valaki a szakadék felé kormányozza az autót, akkor abból ki kell ugrani". A fideszes képviselő egyértelműsítve álláspontját kijelentette: az MDF-nek el kellene érnie, hogy ne Dávid Ibolya legyen a párt elnöke, mert ő nem hajlandó megállapodást kötni a Fidesszel.

A konkurenciát felkereső fideszes Romsics kérdésére, miszerint egy politikai párt hogyan szólhatna bele a magánéletébe, azt mondta, hogy ha "nem indulsz el országgyűlési képviselőnek, akkor - ha nyerünk - a szakmai munkádban nagyon-nagyon meg tudnánk futtatni". "Nem bosszúállásról van szó" - magyarázta Bagó, hanem arról, hogy a Fidesznek szüksége van káderekre, "olyan kárderekre, akik megbízhatóak", és ha létrejön az együttműködés, akkor mindkét fél ambícióit ki lehet elégíteni. "Én ezt úgy értem, (...) politika-szakma" - mondta Bagó.

Profittermelés a Fidesz-vállalatnak

A fideszes képviselő azt is magyarázta jobboldali vetélytársának, hogy pártja a szövetséggé alakulás óta vállalatszerű működésre tért át. Bagó állítása szerint ez azt jelenti, hogy a pártban menedzsmentek vannak, önálló döntési kompetenciával, önálló költségvetéssel. A képviselő állítása szerint ebben a rendszerben az ő feleőssége lett, hogy "a nyereséget, a profitot- ha úgy tetszik - kitermelje". 'Ehhez a felügyelő bizottság részéről kaptam bizonyos utasításokat. Azokat a partnerekkel, a beszállítókkal, az üzleti kapcsolatokkal azokat a tárgyalásokat én lefolytatom, és a végeredmény fog számítani. Nálunk is, meg a partnereknél is. Osztalékot akkor tudnak fizetni, hogyha nyereséges a cég. Ugyanez működik nálunk is, ha a választásokat országos szinten, megyei szinten, helyi szinten nyerjük, akkor vannak kézzelfogható eredmények, ha nem nyerjük, akkor nincsenek." - fejtette ki a hangrögzítő előtt Bagó.

Visszaléptetést követelnek Orbántól

A sajtótájékoztató után Karsai Péter, az MDF képviselője súlyos választási visszaélésnek minősítette a kalocsai esetet, ami veszélyezteti a választás tisztaságát, és a kommunista időkre emlékeztet szerinte.


Bagó Zoltán

Karsai felszólította Bagót, hogy fenyegetéseiért és kijelentéseiért kérjen bocsánatot az MDF-től, Orbán Viktor pártelnököt pedig arra, hogy azonnal vonja vissza Bagó jelölését az országgyűlési választásokon. Karsai szerint a párt jelöltjének viselkedése ugyanis veszélyezteti a magyar demokráciát. A sajtótájékoztatón elhangzott, nem tettek feljelentést, mert "politikai szinten akarják rendezni az ügyet". Az MDF az eredeti felvételt egy ügyvédnél helyezte letétbe. Karsai szerint a vágatlan teljes felvételt csak Bagó engedélyével teszik közzé, mert mint mondta, a hanganyag olyan súlyos, személyiségi jogokat sértő állításokat tartalmaz, hogy azokért a fidesz képviselőnek kell vállalnia a felelősséget.

Kalocsa a szabad demokraták egyik vidéki fellegvára. Jelöltjük eddig mindig bejutott a második fordulóba, 1990-ben nyert is. A két utolsó választást a Fidesz és az MDF által is támogatott Tóth István nyerte, őt azonban most nem indították újra, mert a vagyonnyilatkozata nem stimmelt. A baloldal 2002-ben még úgy sem tudott nyerni, hogy az MSZP-s jelölt az SZDSZ-est támogatta. A szocialistáknak egyszer termett babér, 1994-ben Alföldi Albert győzött.

Hallgasson fenyegetést 7 részben: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7

Méltatlanná vált, visszahívták

Bagó Zoltán országgyűlési képviselő egy ma nyilvánosságra került beszélgetésben tanúsított magatartásával méltatlanná vált arra, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség és a KDNP közös jelöltjeként induljon a Bács-Kiskun megyei 7. számú egyéni választókerületben, ezért a Fidesz Bagó Zoltánt a képviselő-jelöltségtől azonnali hatállyal visszalépteti - jelentette be közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A párt országos elnöksége a volt képviselőjelölt méltatlan magatartása miatt Bagó Zoltánnak a Fideszből történő kizárására a mai napon ugyancsak indítványt tett. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egyúttal sajnálatát fejezi ki az MDF felé a történtek miatt. Délután ötkor a Fidesz újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy Bagó helyett Semjén Zsoltot, a KDNP-elnökét indítják, aki "kész a megmérettetésre".

Orbán bocsánatot kért Dávidtól

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor pénteken levélben kért bocsánatot a történtekért Dávid Ibolyától és az MDF-től. A politikus levelében arra kérte Dávidot, ha hasonló esetről jut információkhoz haladéktalanul ossza meg azokat vele. Bővebben itt olvashat a Fidesz és az MDF viszonyáról>>>

Névtelen levelet kapott Szijjártó
Az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly csütörtökön nyílt levélben kérte válaszoljon arra a választások tisztaságát súlyosan érintő kérdésre, hogy a Fidesz megbízottjai és képviselői felsőbb utasításra gyakorolnak-e nyomást a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeire annak érdekében, hogy álljanak el a választásokon való indulástól. Karsai Péter a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, Rogán Antal kampányfőnök válaszában konkrétumokat nélkülöző feltételezésnek minősítette Herényi levelét. A Fidesz a Bagó-botrányt kirobbantó sajtótájékoztató után Szijjártó Pétert ért fenyegetésekről tett közzé hírt az MTI-ben. Szijjártó maga beszélt Győrött arról, hogy több névtelen levélben megfenyegették. Szerinte "a trágár hangvételű levelek írásának, az életveszélyes fenyegetéseknek a kampányt hiszterizáló, meglehetősen vad politikusi megnyilatkozások adnak menlevelet". Mindez figyelmeztető jelzés "a teljes magyar politikai elit számára, hogy beszédmódjával, kampányszlogenjeivel, (...) telepre való szállításra (... ) hivatkozásaival ne adjanak táptalajt " embereknek önkontrolljuk elveszítéséhez, politikusok és családjuk életveszélyes megfenyegetéséhez - hangoztatta.