Orbán elnézést kért az MDF-től

2006.03.03. 16:40
Orbán Viktor levélben kért elnézést az MDF-től és Dávid Ibolya pártelnöktől, miután a Fidesz visszaléptette kalocsai képviselőjelöltjét, Bagó Zoltánt, aki megfenyegette és visszalépésre kényszerítette Romsics István MDF-jelöltet. Az MDF szerint nincs lezárva az ügy, politikai felelősöket akarnak.

"Sajnálattal értesültem arról, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, Bagó Zoltán úr elfogadhatatlan magatartást tanúsított. A történtekért Elnök Asszony és az MDF elnézését kérjük" - áll Orbán pénteki levelében.

A Fidesz elnöke nyilvános levelében arról is tájékoztatja Dávid Ibolyát, hogy Bagó Zoltán a Fideszből is kizárják, és arra kéri az MDF elnökét, hogy hasonló esetben azonnal tájékoztassa őt.

Orbán Viktor Dávid Ibolyának írt bűnbánó levele a Fidesz-MDF közötti elmérgesedett viszony fényében szokatlan gesztus a történtek ellenére is.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője - Orbán bocsánatkérő levelének nyilvánosságra hozatala után tartott sajtótájékoztatóján - arra kérte a Fidesz elnökét és kampányfőnökét, hogy találják meg a Bagó-botrány politikai felelőseit. Herényi elmondta, hogy a hangfelvétel tanúsága szerint Bagó Zoltán, amikor megfenyegette az MDF-es jelöltet, egy központi utasítására hivatkozott, arról beszélt, hogy a Fidesz vállalatszerűen működik, az utasítás pedig a felügyelő bizottságtól érkezett. "Nevezzék meg, hogy ki a felügyelőbizottság, volt-e ilyen utasítás" - mondta Herényi, aki szerint annak ellenére sincs lezárva az ügy, hogy Rogán is küldött neki bocsánatkérő levelet.

Dávid is írt Orbánnak

Bár Dávid Ibolyával - az Indexnek adott decemberi interjúja szerint - előfordult, hogy Orbán beugrott hozzá egy kávéra, de viszonyuk meglehetősen jeges volt az utóbbi években.

Az elmúlt hetekben pedig számos, Bagó Zoltánéhoz hasonló eset történt, az egyéni körzetekben aktívan kampányol egymás ellen a két jobboldali párt. Az MDF-ből kivált és a Fidesszel szövetséges Horváth Balázs például egyik lakossági fórumán arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságát, hogy miért nem érdemes az MDF jelöltjére szavazni.

A Fidesz "halálos öleléséből" egy maroknyi MDF-essel menekülő (a 24 képviselőből 8 maradt a párt frakciójában) Dávid Ibolya is látványosan politizált a "kétpártrendszer" és kifejezetten Orbánék ellen.

Nem is olyan régen Dávid Ibolya is írt levelet Orbán Viktornak. Az Index információi szerint Dávid 12 pontban sorolta fel azokat a sérelmeket, amiket a Fidesztől volt kénytelen elszenvedni a párt.

Nem először vannak rosszban

A levél éppen akkor íródott, amikor az MDF disznóvágással egybekötött kampányrendezvényt tartott, és felröppent a hír, hogy a párt maradék erős embereiből kettő, Sisák Imre és Gémesi György is átáll a Fideszhez. Végül kompromisszumos, de országosan kivételes megoldásként a két jelölt a Fidesz-KDNP-MDF színeiben indul a választáson.

Az előző választások előtt, 2002-ben is igen hideg volt a viszony a két pártelnök között, miután az MDF nem fogadta el a Fidesz által felajánlott képviselőjelölti helyeket a közös listáért cserébe. Végül az utolsó pillanatban kötött egyezséget Dávid és Orbán, az eredetileg felajánlott 30 helyből csak 28-at kapott meg az MDF.