Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hárompárti jelöltek lehetnek Gémesiék

2006.01.12. 18:47
Bár korábban arról volt szó, hogy 24 egyéni jelöltje lesz a Kereszténydemokrata Néppártnak, csütörtökön, amikor a Fidesszel választási szövetséget kötött a párt, csak 22 aspiráns nevét hozták nyilvánosságra. Két körzetben, Gémesi György és Sisák Imre választókerületében még nincs jelölt, és azt szeretné Semjén Zsolt KDNP-elnök, ha e két körzetben az MDF-fel közösen indulhatna a jobboldal. Gémesi György megtisztelőnek tartja a felvetést, Sisák Imre pedig úgy véli, végre vége a találgatásoknak.

Egyelőre nem hagyta ott a Magyar Demokrata Fórumot Gémesi György, Gödöllő, és Sisák Imre Pásztó polgármestere, noha fideszes forrásaink még csütörtökön késő délután is biztosra vették, hogy a KDNP-vel kötött választási megállapodás része lesz a két polgármester Fidesz-KDNP-s jelölése. Úgy tudjuk, hogy Semjén Zsolt már hetek óta tárgyalásban áll a két MDF-essel, akiknek eredetileg csütörtök délután négy óráig kellett volna válaszolniuk arra, elfogadják-e a két párti közös jelöltségét, vállalva, hogy ezzel végleg konfrontálódnak az MDF vezetésével.

Négy forgatókönyv

Egyes információk szerint olyannyira le akarták zárni a két körzetben a jelölést, hogy a Gellért Szállódában szignált választási együttműködési megállapodásból több változatot is készítettek, az egyikben mindkét MDF-es politikus KDNP-Fidesz jelöltként szerepelt, egy másikban csak Gémesi, egy haramdikban pedig csak Sisák. A negyedik verzióban azzal is számoltak, hogy végül nemet mondanak az ajánlatra.

Az eredetileg tervezett forgatókönyv híreink szerint részben azért hiúsult meg, mert az Index nyilvánosságra hozta, hogy Gémesi és Sisák minden korábbi igéretük ellenére átpártol a jobboldali konkurenciához. Információink szerint cikkünkmegjelenése után a két párt vezetői magas szinten egyeztettek.

Tárgyalnak Sisákékkal

Semjén Zsolt az Indexnek azt nyilatkozta, arra kapott megbízást a közös listás pártszövetségtől, hogy a lehető legrövidebb időn belül egyezzen meg Gémesi György és Sisák Imre közös indításáról a demokrata fórummal. Azt ajánlják majd Dávid Ibolyának, hogy legalább ebben a két körzetben jöjjön létre a KDNP, a Fidesz és az MDF szövetsége.

Gémesi:megtiszteltetés

Gémesi György, az MDF elnökségi tagja, Gödöllő polgármestere az MTI-nek elmondta: Semjén Zsolt bejelentése nemcsak személyének megtiszteltetés, hanem gesztus értékű lehetőség az MDF számára is. Mint mondta, az együttműködés formáját a későbbi tárgyalásokon alakítják ki, feltehetően a két párt közösen állít jelöltet jelenlegi választókerületében.

Mint mondta, az MDF önállóan indul a választásokon, azonban ez nem zárja ki, hogy valaki nem lehet közös jelölt. Hozzátette: az esetleges közös jelöléshez az MDF országos választmányának hozzá kell járulnia, s mint mondta, úgy véli, hogy a testületnek ez nem lenne ellenére.

Sisák: vége a találgatásoknak

A nógrádi Sisák Imre szerint csütörtökön hosszú hetek-hónapok találgatásainak a végére került pont. Hangsúlyozta, hogy ő az MDF hivatalosan is megnevezett jelöltje a pásztói 2. számú választókerületben, ugyanakkor természetesnek tartja az MDF és a jobboldali pártok együttműködését a jobboldal győzelme érdekében. Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek elmondta: várják Semjén Zsolt megkeresését, s azt követően alakítják ki álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy Gémesi György és Sisák Imre is az MDF hivatalos képviselőjelöltje. Az elnökhelyettes nem zárta ki a közös KDNP-MDF jelölést, hiszen más választókörzetekben is indít közös jelöltet az MDF más szervezetekkel.

Orbán Viktor Fidesz-elnök a megállapodás aláírása előtt azt mondta, a Fidesz és a KDNP egyik legfontosabb feladata lehet a teljes foglalkoztatás gondolatának rehabilitálása, mivel keresztény gondolkodású ember nem törődhet bele abba, hogy százezer számra legyenek munkanélküliek az országban.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt hangsúlyozta, hogy a most megkötött szerződés az országgyűlési választások mellett az önkormányzati választásokra szóló együttműködésre is vonatkozik. Úgy tudjuk, hogy ez alól csak a két kérdéses MDF-es polgármester körzete kivétel.

Harrach is közös jelölt

A kiosztott megállapodás szerint a 2006-os választáson a két párt közös jelölteket állít mind az egyéni választókerületekben, mind a területi, mind az országos listán. A dokumentum szerint a két párt közös főpolgármester-jelöltet állít. A Fidesz és a KDNP közös egyéni képviselőjelöltje többek között Harrach Péter, Nógrádi László és Orbán Viktor korábbi kabinetfőnöke, Nagy Andor is.