Gyuri faképnél hagyja Ibolyát

2006.01.12. 10:03
Hiába idézte fel érzelmes hangú levelében Dávid Ibolya a tavaly nyári "mámorító éjszakát", Gémesi György titokban már végleg búcsút intett neki és pártjának. Az MDF alelnökét a Fidesz és a KDNP indítja közös jelöltként a választásokon. Átpártolt a pásztói Sisák Imre is.

Egységdemonstráló disznóölést szervezett csütörtökre az MDF vezetése. Dávid Ibolyáék nem tudták, hogy csütörtök a további szakadás napja lesz.

Két új

A Fidesz és Kereszténydemokrata Néppárt választási szövetségi megállapodását csütörtökön írja alá a két pártelnök, Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Az eseményen az Index információi szerint nyilvánosságra hozzák két új Fidesz-KDNP közös jelölt nevét is. Gémesi György és Sisák Imre otthagyja az MDF-et, és fideszes támogatással indul az országgyűlési választásokon.

Levélben kérték

A két képviselő, aki jelenleg még az MDF frakciójában ül, már hosszabb ideje bizonytalan elem volt a fórum amúgy is nehezen összeálló választási csapatában. Gémesi több hónapja lebegtette esetleges távozását, és nem vett részt a pártelnökség munkájában sem. Október végén, miután kiderült, hogy tárgyalásokat folytatott a Fidesszel és a KDNP-vel, Dávid Ibolya szokatlanul érzelmes hangvételű nyílt levélben kérlelte alelnökét, hogy gondolja meg magát. "Gyuri", "idézzük fel együtt 2004. júniusát, az EP-választás mámorító éjszakáját", elevenítette fel az írás az utolsó közös eredményt, amikor az MDF Gémesi kampányával elérte a brüsszeli képviselői hely megszerzéséhez szükséges 5 százalékos küszöböt. Dávid Ibolya két hete az Indexnek adott interjújában már biztosra vette, hogy a veszély elhárult, Gémesi és Sisák az MDF jelöltjei lesznek, a Fidesz pedig nem indít velük szemben jelöltet.

Gémesi már korábban kinyilvánította: azért távolodott el a pártelnöktől, mert szerinte az MDF pont azt a pártot, a Fideszt támadja leginkább, amivel a választások után koalíciót köthetne, és Dávid Ibolya nem hajlandó nyíltan elhatárolódni az együttműködéstől a baloldallal. Emellett sokat nyomhatott a latban, hogy drasztikusan csökkentette volna a gödöllői politikus újraválasztásának esélyeit, ha a Fidesz saját jelöltet indított volna ellene.

Mínusz kettő

A két jelölt kiesése komoly veszteséget jelent az MDF-nek. A 2002-ben 24 képviselővel induló frakció a kizárások és kilépések után 8 fősre apadt. A Dávid Ibolyához hűséges gárdában - magán a pártelnökön kívül - már csak Herényi Károly és Csapody Miklós maradt az ismertebb politikusok közül.

A gödöllői polgármesteri posztot is betöltő Gémesi 2002-ben simán nyerte a Pest megyei 4-es körzetet, és most is befutónak számít. Sisák Pásztón az előző választáson alul maradt a szocialista Juhász Gáborral szemben és listán jutott a parlamentbe. Tavasszal ismét az időközben BM államtitkárrá kinevezett Juhásszal kell majd megmérkőznie.