Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

KDNP-s franchise-ra épít a Fidesz

2005.11.30. 13:24
A két párt párhuzamosan rendezett országos választmányi ülésein december 10-én Orbán Viktor és Semjén Zsolt bejelenti, hogy a 2006-os országgyûlési választásokon a Fidesz a Kereszténydemokrata Néppárttal állít közös listát.

Az Index információi szerint a KDNP mintegy 20 egyéni választókerületben indíthat majd saját jelöltet, de a Fidesz sokat nem kockáztat, hiszen a kereszténydemokrata indulók kevés kivétellel tagjai a Fidesznek is.

Rákerülnek a szavazólapra

Úgy tudjuk, hogy jövõ szombaton a két párt országos választmányi jóváhagyása után Orbán Viktor és Semjén Zsolt bejelenti: szervezeteik 2006-ban Fidesz-KDNP néven közös listán indulnak. A konkurens kereszténydemokrata szervezet, a Fideszen belül Harrach Péter vezetésével mûködõ Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a nagyobbik ellenzéki párt jelöltjeit támogató szervezetek közé kerül majd. A támogatói listát bõvítheti az MDF-bõl kizárt és kivált parlamenti képviselõk által alapított Nemzeti Fórum is, amelynek két képviselõje, Balogh László és Szászfalvi László a KDNP-sek számát gyarapítja majd.

Hétbõl négy

Az országos választmányoknak kell jóváhagyniuk a jelöltállításokról szóló megállapodást is. A választókerületi elnökök véglegesítésével országosan mintegy 20 KDNP-s jelölt indulhat majd a voksokért. A jelölések alapján a KDNP Csongrád megyében tehet szert a legnagyobb befolyásra: a hét választókerületbõl 4-ben kereszténydemokrata induló lesz, egy helyen pedig kisgazda színekben Vincze László mérkõzhet meg a szavazatokért. Nincs azonban az egyéni jelöltek között például Bartha László, volt fideszes szegedi polgármester. A hírek szerint Szegeden ezzel a KDNP-s "franchise"-zal a pártvezetésnek sikerült is vérig sértenie a helyi fideszes politikusokat, ugyanis ez az egyetlen megyei jogú város, ahol a "szövetségi fideszesek" mellett a városi potentátok nem tudtak labdába rúgni.

Felmentek a Várba

A Fidesz-KDNP megállapodás végleg pontot tehet a két szervezetre oszlott kereszténydemokraták belvillongásra. A Semjénék szerepét felértékelõ szerzõdés után valószínûleg Harrach Péter is kénytelen lesz belátni, hogy a Fidesz vezetése azt a peres úton "visszaszerzett" szervezetet favorizálja, amely a pártpolitikában is kiegészítheti a néppártosítás miatt kevésbé keresztény vonalat követõ Fideszt.

Mint emlékezetes, Harrach Péter néhány hete egy interjúban kevéssé félreérthetõ módón szélsõséges pártozott a KDNP-vel kapcsolatban. Az Index információi szerint a kereszténydemokrata politikusok közötti szembenállás szóba került akkor is, amikor a két érintett - több politikus társaságában - megbeszélést folytatott Erdõ Péter Budapest-esztergomi bíboros érseknél. A látogatás után mindkét fél igyekezett egyre kevésbé élesen fogalmazni a másikról.