Emőke
-4 °C
9 °C

Orbán megvédte Semjént

2005.03.10. 08:44
Orbán Viktor nem lát kivetnivalót Semjén Zsoltnak, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnökének, fideszes képviselőnek korábbi SZDSZ-szel kapcsolatos kijelentésében, hanem az SZDSZ kampányát tartja kifogásolhatónak - a Fidesz elnöke erről egy csütörtök reggeli televíziós műsorban beszélt. Az SZDSZ elnöke közleményében azt írja: pártja elvesztette reményét, hogy Orbán Viktor valaha bocsánatot kér megjegyzéseiért - legyenek azok bármilyen alpáriak, civilizálatlanok és sértők.
"Én nem Semjén Zsolt magatartásában látok kivetnivalót, én az SZDSZ kampányában látok (...) Ezek kemény mondatok, amiket Semjén Zsolt mondott, harcos mondatoknak is minősíthetjük őket, de egyébként a tartalmukban nem látok kivetnivalót" - mondta a Fidesz elnöke a TV2 kereskedelmi televízió Mokka című műsorában.

Semjén mondta

Kuncze Orbán nevében kér elnézést
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Orbán kijelentéseit követően közleményt adott ki: "Az SZDSZ, a magyar liberális párt őszinte megdöbbenéssel fogadta Orbán Viktor szavait. Aki, mint Orbán Viktor, "nem talál kivetnivalót" Semjén Zsolt mondataiban, az nem méltó rá, hogy egy modern, demokratikus országban meghatározó politikai tisztséget töltsön be. Ha bármelyik más vezető magyar politikus nem talált volna "kivetnivalót" Semjén mondataiban, az SZDSZ azonnali bocsánatkérést követelne. Meggyőződésem azonban: Orbán Viktor esetén ennek nem lenne értelme. Biztos vagyok benne: a Fidesz elnöke nem véletlenül mondta, amit mondott. Az SZDSZ elvesztette reményét, hogy Orbán Viktor valaha bocsánatot kér megjegyzéseiért - legyenek azok bármilyen alpáriak, civilizálatlanok és sértők. Ezért, Orbán Viktor nevében, én kérek elnézést. Én kérek elnézést azoktól, akiket Orbán Viktor - és Semjén Zsolt - a "halálkultúra képviselőinek" nevezett. Én kérek elnézést azoktól, akiknek Orbán Viktor azt üzeni: problémáik nem elég fontosak ahhoz, hogy a politika foglalkozzon velük. Hiszen, mint Orbán Viktor fogalmaz, a homoszexuálisok problémáival nem kell a politikának foglalkoznia; "ha úgy látják, hogy képviselni kell az érdekeiket, akkor majd nyilván meg fogják tenni". S én kérek elnézést mindenki mástól is, akit Orbán Viktor emberi méltóságában - ismét - megsértett."
Semjén Zsolt február 19-én a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlésén azt mondta: "mi nem árulunk zsákbamacskát, mi azoknak (...) a támogatására számítunk, akik úgy gondolják, hogy a teremtés és a természet rendje szerint a házasság egy férfi és egy nő között áll fönn, (...) aki úgy gondolják, hogy helyes, ha az iskolában a gyerekek nem szoknak rá a kábítószerre", akik szerint az egyházak szolgálatára szükség van, és akik a "halál kultúrájával szemben az élet kultúráját építik".

Hozzátette: "aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia, első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re". Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke "extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz", vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli - folytatta.

Példa nélkül

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem Semjén Zsolt magatartásában lát kivetnivalót, hanem az SZDSZ kampányában, ugyanis véleménye szerint "arra még nem volt példa, hogy egy olyan nehéz és bonyolult életet élő csoportot, mint a homoszexuálisok, politikai célokra használtak volna".

Álláspontja szerint "nem helyes, ha politikai pártok önös pártpolitikai célból szórakoznak, eszközként használják bármelyik kisebbségi csoportot, beleértve például ezt az életmód kisebbség csoportot, a homoszexuálisokat".

Zászlós

Hozzátette: nem Semjén Zsolt magatartását látja elsősorban problémának, hanem a kialakult helyzetet, amiről - mint mondta - nem Semjén Zsolt tehet.

Orbán Viktor szerint ha a homoszexuálisok "úgy látják, hogy képviselni kell az érdekeiket, akkor majd nyilván meg fogják tenni". "De egy politikai párt mért tűzi őket a zászlórúd végére, vagy miért írja föl ezt a zászlóra?” - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke.