Ungár Klára beszélt már másságáról

2005.03.08. 14:03
Ungár Klára SZDSZ-es politikus egy csütörtöki tévéműsorban fog beszélni homoszexualitásáról, igaz, néhány éve már vallott "másságáról". Az SZDSZ-es Horn Gábor szerint a coming out és a párt kampánya között nincs összefüggés. Semjén Zsolt fideszes honatya pedig a heteroházzasságokat védi és azt hangoztatja, a szexualitás mindenkinek a magánügye.

Nagy nyilvánosság előtt vállalja másságát Ungár Klára az SZDSZ politikusa. A Tv2 Strucc című késő esti esélyegyenlőségi magazinjának csütörtöki adásában a politikus Novák Péterrel beszélget arról, hogy leszbikus.

Ungár Klára
Ungár Klára
Szíve joga

Bár a Magyar Hírlap keddi számában megjelent hír újdonságként tálalja, hogy Ungár vállalja homoszexualitását, a politikus 2002. februárban, a kontextus online irodalmi folyóirat nyilvános estjén elmondta, már 2001-ben túlesett a coming outon, vagyis nyíltan felvállalta másságát.

Ungár az Index megkeresésére egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az Index ezért Horn Gábort kérdezte meg. A magyar Országgyűlésben a homoszexuálisok jogai mellett aktívan kiálló párt ügyvivője leszögezte, az SZDSZ az emberi szabadságjogok tiszteletben tartását tartja lényegesnek, miközben a szexuális irányultságáról való beszéd, mindenkinek szíve joga.

Horn elmondta, nem lát összefüggést Ungár coming out-ja és az SZDSZ kampánya között, amiben 44 kérdésből hét foglalkozik a melegek jogaival. Arra kérdésre, hogy az ilyen jellegű kitárulkozások javítják vagy rontják az SZDSZ támogatottságát, nem tudott válaszolni. "Én szeretnék egy olyan országban élni, ahol az ilyen megnyilatkozásoknak nincsen következménye" - fogalmazott Horn.

Semjén a heteró házasságot mentené

A legutóbb az SZDSZ elleni, éles kirohanásaival reflektorfénybe került Semjén Zsolt nem kívánta kommentálni Ungár lépését, mint az Indexnek fogalmazott: "Engem senkinek a magánélete nem izgat, szexuális beállítottsága mindenkinek a magánügye."

A Fidesz frakciójában ülő KDNP-elnök képviselő két héttel ezelőtt azt mondta a Kereszténydemokrata Néppárt küldöttgyűlésén, hogy az szavazzon a liberálisokra, aki szeretné, hogy "a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze", valamint azt, hogy "gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak". Semjén szerint mindez levezethető az SZDSZ programjából.

Semjént kijelentései miatt az SZDSZ és 250 értelmiségi felszólította a Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöki posztját betöltő poltikust, mondjon le tisztségéről. A tiltakozók úgy vélték, ilyen megnyilvánulások nem megengedhetők egy olyan politikus részéről, aki kifejezetten emberi jogi, kisebbségi, és vallásügyekkel foglalkozik.

Terry Black
Terry Black
Terry Black listája

Semjén Zsoltot megkérdeztük arról is, mi a véleménye az egykor magát transzszexuálisnak valló előadó, Terry Black kedden a Nap-keltében tett ígéretéről, miszerint nyilvánosságra hoz egy listát, ami a szerinte homoszexuális és pedofil politikusok neveit tartalmazza, ha Semjén nem mond le. (Bővebben Terry Black terveiről >>>)

Terry Black kijelentette: információi szerint a magyar országgyűlési képviselők közül jó néhányan rendelkeznek homoszexuális kapcsolatokkal és rokonokkal. "Ami nem baj, csak éppen nem kell úgy tenni, mintha ez egy teljesen ismeretlen fogalom lenne körükben" - mondta.

Az ellenzéki politikus erre reagálva elmondta, nem látja az összefüggést kijelentései és Terry Black listája között, és hangsúlyozta, nem a melegeket, hanem az SZDSZ-t támadta.

Semjén Zsolt az Indexnek elmondta: "Én azt állítom, hogy az a helyes, ha az állam az egy férfi és egy nő elkötelezett kapcsolatát ismeri el házasságnak, és ezt támogatja. Ilyen pozitív diszkrimináció más esetekben nem indokolt, azaz ha más szexuális irányultságú kapcsolatok nem részesülnek ilyen kiváltságokban, az nem tekinthető diszkriminációnak."