2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Semjén ismét beszólt az SZDSZ-nek

2005.03.03. 14:05
A Fidesz országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt szerint a "példátlan egyházellenes kampánynak" beillő egyházfinanszírozási koncepció miatt áll az SZDSZ útjában. Semjén szerint a szabad demokraták a homoszexuálisokat, a drogosokat használják fel, hogy "valahogy összekaparja a következő országgyűlési választásokra az öt százalékot".

Semjén Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön amiatt, hogy az SZDSZ eszközként használ bizonyos rétegeket - a homoszexuálisokat, a drogosokat -, hogy "valahogy összekaparja a következő országgyűlési választásokra az öt százalékot". A politikus úgy vélekedett, hogy az SZDSZ-nek elfogyott a levegője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "neoliberális, szocialista vonala miatt". A szabad demokraták "álhumanizmust" képviselnek, a kereszténydemokraták pedig keresztény humanizmust, amivel a házasság szentségét, a családokat, illetve a gyermekek jogait védik, jelentette ki.

Kisebbségi jogok

Semjén Zsolt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség február 19-i küldöttgyűlésén azt mondta: "aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re". Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, aki azt szeretné látni, hogy gyermeke "extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz", vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli. Az SZDSZ-Új Generáció ezért a kijelentéséért felszólította Semjén Zsoltot, hogy mondjon le az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának alelnöki posztjáról, vagy kérjen bocsánatot kijelentéséért.

Nem kell nekik többletjog

Semjén Zsolt a csütörtöki sajtótájékoztatón határozottan visszautasította és kikérte magának, hogy néhány publicista a kereszténydemokrata rendezvényen elhangzott kijelentéseit összefüggésbe hozta a zsidósággal. Értékelése szerint ez teljes vallástörténeti tudatlanság, a zsidó vallás ugyanis elutasítja a homoszexualitást, a drogokat és az abortuszt. Semjén Zsolt kifejtette, hogy ő nem akarja diszkriminálni sem homoszexuális, sem drogfogyasztó polgártársait, de álláspontja szerint nem kell többletjogokat kapniuk. Inkriminált szavaira magyarázatként elmondta: az SZDSZ internetes portálján "egy ezer sebből vérző ország" 44 "sorskérdése" közül hét foglalkozik a homoszexuálisokkal.

Többnejűség, csoportos házasság

Semjén Zsolt bírálta Horn Gábor és Gusztos Péter szabad demokrata politikus mellett Fodor Gábort, aki - elmondása szerint - egyik nyilatkozatában pedofíliával vádolta a katolikus papságot, természetellenesnek nevezve a papi nőtlenség, a cölibátus intézményét. A fideszes képviselő szerint az SZDSZ nem törődik az általa felvetett kérdések következményeivel, nem beszél például a melegek házasságának összefüggésében arról, hogy engedélyezné-e a muzulmán többnejűséget vagy a csoportos házasságot, amik következnének abból, hogy nemcsak egy férfi és egy nő köthet házasságot. Semjén Zsolt az eutanázia és az abortusz kérdését - a II. János Pál pápa által megfogalmazott - "élet és halál kultúrája" körébe sorolta, hangsúlyozva, hogy álláspontja szerint "rabszolga-felszabadítást jelentene", ha "a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embertársaink", a magzatok valamilyen jogokat kapnának. A melegek házassága, illetve gyermek-örökbefogadási joga, valamint a drogliberalizáció sértené a gyermekek szellemi és fizikai fejlődéséhez fűződő jogát, mondta.

Alapjogok

Semjén Zsolt értékelése szerint az SZDSZ-nek ő áll az útjában az egyházfinanszírozási koncepciónak nevezett "példátlan egyházellenes kampány" megvalósítását illetően. Az SZDSZ - mondta - alapjogokat sértene, illetve diszkriminálná a vallásos embereket azzal, hogy megszüntetné az egyházi iskolák állami kiegészítő támogatását, ezzel 40 százalékkal csökkentve a költségvetésüket. Szintén az egyházak elleni támadásnak véli, hogy az SZDSZ - szerinte - megvonná a kistelepülési lelkészek és az elhagyott zsidótemetők támogatását, valamint megszüntetné az iskolai fakultatív hittanoktatás állami támogatását.