Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Aláírásgyűjtő-verseny indult Semjén szakállasozása nyomán

2005.03.21. 13:42
Több mint ötszáz magánszemély, köztük Vikidál Gyula és Semjén Zsolt támogatta aláírásával az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Családvédelmi Chartáját, melyben többek közt ez áll: "Törvényi szintű rögzítését kérjük a melegek alkalmatlanságának az örökbefogadási és a mesterséges megtermékenyítési eljárásokban." A Semjén lemondását követelő értelmiségiek nyílt levelére válaszul egy másik aláírásgyűjtés is indult. Az ötszáz aláíró szerint "náci a jó édes anyátok".

Miközben több mint hatszáz liberális értelmiségi Semjén Zsolt szakállas SZDSZ-esek szexéhségétől óvó kijelentései miatt tiltakozik, a kereszténydemokrata ifjak Családvédelmi Chartájának is több száz támogatója gyűlt össze az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) honlapján.

A március 7-én közzétett felhívásra eddig 556 magánszemély és 40 egyesület küldött támogató emailt, neveiket "Egy pozitív lista" címmel hozták nyilvánosságra. A második aláíró maga Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke volt, nem sokkal később Vikidál Gyula előadóművész is elküldte támogató levelét. Az aláírók között feltűnt még Feledy Péter és Jeszenszky Géza neve.

Figyelemmel a természet törvényeire

A chartát ismertető szöveg utolsó, vastaggal szedett bekezdésében a kezdeményezők úgy fogalmaznak: "Figyelemmel tehát a természet törvényeire és a közjó hosszú távú elősegítésére, elkötelezzük magunkat amellett, hogy az Alkotmány 15. § nevesítse, miszerint a házasság egy férfi és egy nő tartós életközössége. Törvényi szintű rögzítését kérjük továbbá a melegek alkalmatlanságának az örökbefogadási és a mesterséges megtermékenyítési eljárásokban."

Felhívásában az IKSZ azt írja: "Szükséges, hogy a Családvédelmi Charta 2005. tartalmával egyetértők megmutassák, többen vannak, mint a homoszexualitás népszerűsítői." A Charta ismertetésében hangot adnak véleményüknek, miszerint: "A melegek bizonyos csoportjai igyekeznek összemosni a természetes férfi és női szerepeket, valamint követelik a homoszexuális kapcsolat házasságként való elismerését. (...) Visszautasítjuk azt az álláspontot, hogy a családoknak a homoszexualitástól való védelme korszerűtlen maradiság, és a meleg házasságok bevezetése a modern, haladó társadalmi felfogás."

Semjén a családot óvta

Mint arról korábban beszámoltunk, Semjén Zsolt KDNP-elnök, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának alelnöke pártja februári küldöttgyűlésén a következőket mondta: "Aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re". Tegyen így az is, aki azt akarja, hogy gyermeke szájába az iskolában marihuánás cigarettát nyomjanak, és aki azt szeretné látni, hogy gyermeke "extrém szekták szeánszán veri magát a földhöz", vagy aki az eutanázia és az abortusz halálkultúráját képviseli."

Kijelentéseit hamarosan tiltakozóakció követte: néhány értelmiségi Szili Katalin házelnökhöz írt nyílt levelében követelte Semjén lemondását bizottsági tisztségéről. A tiltakozáshoz több száz értelmiségi csatlakozott, majd az SZDSZ Új Generációja is lemondásra szólította a KDNP-elnököt. Szili a Fidesz-frakciótól kért állásfoglalást az ügyben; Orbán Viktor, a párt elnöke egy tévéműsorban védelmébe vette Semjént, mondván, "ezek kemény mondatok", de a tartalmukban nem lát kivetnivalót.

Náci a jó édes anyátok

Semjén támogatói is gyülekeznek egy általunk megnevezni nem kívánt blogger szervezésében, petíciójuk megtalálható az interneten. Az aláírásgyűjtés céljáról szóló, rövid bevezető utolsó mondata: "Szeretném továbbá azt is kifejezni, hogy náci a jó édes anyátok." Ezt a tiltakozást eddig 490 aláírással látták el, köztük olyanokkal, mint "Tetem", "ablakzsiraf" vagy éppen Csiba Pál bolti eladó.