Szili a Fideszhez fordul Semjén miatt

2005.03.16. 15:12
Szili Katalin válaszolt azoknak az értelmiségieknek a levelére, akik Semjén Zsolt visszahívását kezdeményezték a parlament emberi jogi bizottsági alelnöki tisztségéből. A házelnök a Fidesz frakcióvezetőjétől kér állásfoglalást az ügyben. Semjén Zsolt február végén azt mondta, hogy "aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re".
Házelnökként Szili Katalin nem kezdeményezheti Semjén Zsolt (Fidesz) visszahívását az Országgyűlés emberi jogi bizottságában betöltött alelnöki tisztségéből, de a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordul, azt kérve: képviselőcsoportja alakítsa ki álláspontját arról, hogy Semjén Zsolt vihart kavart kijelentései érinthetik-e a politikus bizottsági posztját.

A házelnök az MTI-hez szerdán eljuttatott, ilyen tartalmú levélben válaszolt értelmiségiek hozzá intézett nyílt levelére.

Mit mondott Semjén?

Semjén Zsolt kijelentései miatt március elején több értelmiségi a házelnökhöz fordult azt kérve, hogy a Szili Katalin tegyen lépéseket Semjén Zsolt emberi jogi bizottsági alelnöki tisztségének megszüntetése ügyében. Az állásfoglaláshoz több, mint 250 értelmiségi csatlakozott.

Semjén Zsolt február 19-ikén egyebek közt azt mondta: "aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re".

Szili egyetért

Szili Katalin válaszlevelében leszögezte: teljes mértékben egyetért azzal a közös nyilatkozatban megfogalmazott gondolattal, "miszerint az eltérő meggyőződések, hitek egymás mellett élése a világ humanizálásának alapvető pillére". "Ezzel összefüggésben elítélek és sajnálatosnak tartok minden olyan megnyilatkozást - különösen, ha parlamenti képviselő, vagy tisztségviselő részéről hangzik el -, amely az alapvető emberi jogokat, a lelkiismereti és vallásszabadság értékeit sérti" - írta Szili Katalin.

Orbán megvédte

Semjén Zsolt egy március 3-i sajtótájékoztatón újra az SZDSZ-t támadta, amikor kijelentette, hogy az SZDSZ eszközként használ bizonyos rétegeket - a homoszexuálisokat, a drogosokat -, hogy "valahogy összekaparja a következő országgyűlési választásokra az öt százalékot".

A pártelnököt Orbán Viktor egy március 10-i televíziós műsorban védte meg: "Én nem Semjén Zsolt magatartásában látok kivetnivalót, én az SZDSZ kampányában látok (...) Ezek kemény mondatok, amiket Semjén Zsolt mondott, harcos mondatoknak is minősíthetjük őket, de egyébként a tartalmukban nem látok kivetnivalót".