Miklós
-7 °C
2 °C

Hitgyülis bibliaismeret az érettségin?

2006.03.10. 15:20
Ettől az évtől közép- és emeltszinten is lehet érettségit tenni bibliaismeretből, a vizsga követelményrendszerét a Hit Gyülekezete dolgozta ki. Az Index kérdésére az Oktatási Minisztériumban hangsúlyozták: a felekezet által kidolgozott tantárgyból csak a Hit Gyülekezete által fenntartott iskolákban tanulók vizsgázhatnak.

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az érettségiről szóló kormányrendeletben a bibliaismeret vizsgatárgy mellett a Hit Gyülekezetének neve szerepel. A kormányrendelet alapján ettől az évtől közép- és emelt szinten is lehet érettségit tenni a tárgyból.

ELtérő értelmezések

Mint Friss Péter, az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője az Index kérdésére elmondta: ez a tárgy választható és csak a világnézetileg elkötelezett iskolákban, azon belül is csak a Hit Gyülekezet által fenntartott intézményekben lehet érettségit tenni belőle, hiszen ezt a tárgyat csak ott tanítják.

A vizsgatárgy felvételét az érettségi követelményei közé még tavaly kezdeményezte a Hit Gyülekezete. Ahhoz, hogy ez bekerülhessen a kormányrendeletbe, az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) egyetértésére volt szükség.

Mint az OM honlapján olvasható: az OKNT 2005 június 9-i ülésén résztvevők úgy vélték: önmagában „bibliaismeret” vizsgatárgyról nem lehet beszélni, hiszen az Írásnak felekezetenként különböző értelmezései lehetnek.

Az OKNT ezért csak úgy támogatta a bibliaismeret felvételét a vizsgatárgyak közé, ha annak nevében megjelenik a felekezet neve is. A kormányrendeletben ezért már a vizsgatárgy hivatalos neve „Bibliaismeret – Hit Gyülekezete”.

Két szinten

Magyarország negyedik legnagyobb egyháza a főiskolai képzést nyújtó Szent Pál Akadémia mellett több iskolát tart fenn Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Salgótarjánban – mondta az Indexnek Horváth András, a Hit Gyülekezete oktatási igazgatója. Ezek között két középiskola van, az egyik a budapesti Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium, a másik a debreceni Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola.

Bibliaismeretből 1998 óta lehet érettségizni az egyház iskoláiban, most azonban az érettségi reform miatt el kellett készíteni a kétszintű vizsga követelményeit. Horváth András szerint így idén harminc-negyven diák érettségizik majd a tárgyból.

Horváth András megemlítette azt is, hogy hasonló tárgyból érettségizhetnek a katolikus vagy más felekezeti iskolákba járó diákok is, csak ott ezt hittannak vagy éppen judaisztikának nevezik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!