Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az ügynöklistákról prédikált a Hit Gyülekezetének lelkésze

2005.01.31. 12:42
Az egyházak sem tekinthetik belügynek az ügynökkérdést, állította Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vasánapi televíziós istentiszteletén. A vezetőlelkész szerint a nyilvánosságra tartozik, hogy a katolikus egyház papjai továbbadták-e azokat az információkat, amelyket például a gyónás alkalmával szereztek a hívektől.

A Hit Gyülekezete Vidám Vasárnap címmel az ATV-n közvetített istentiszteletén január 30-án az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról is kifejtette véleményét Németh Sándor .

A célszemélyek feldolgozták

A vezetőlelkész egy nézői sms-re válaszolva azt mondta, helyesnek tartja, ha az ügynökökre vonatkozó adatok kikerülnek az internetre. Németh szerint a "hatalom erkölcsi kötelessége", hogy ne rejtse el azokat az információkat polgárai elől, amelyek befolyásolták mindennapjaikat. A gyülekezet vezetője úgy vélekedett, hogy az ügynökhálózat nyújtotta előnyöket, kiváltságos pozíciókat, és a védelemet csak a nyilvánosság számolhatja fel. Szerencsés, állította Németh, hogy a listák nem közvetlenül a rendszerváltást követően kerültek elő, hanem most, mert így már az egykori célszemélyeknek, köztük neki is, volt ideje feldolgozni a történteket, és így nem vált ki olyan indulatokat a lépés, mint amilyet 10-15 éve kiváltott volna.

A továbbadott gyónás

A vezetőlelkész szerint az egyházak sem teszik helyesen, ha a kérdését belügyként kívánják kezelni. Mint mondta, annak idején a rendszeres templombajárókon kívül sokan tettek eleget nagyobb ünnepeken gyónási kötelezettségéüknek. Ha a pap a meggyónt bűnöket tovább adta, az már közügy, fogalmazott Németh Sándor.