Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Krakus és Szita azonos?

2005.01.29. 17:51
A Népszabadság információi szerint a "Krakus Péter" fedőnevű egykori ügynök valójában Szita Károly kaposvári polgármester. A kaposvári szocialisták kifogásolják, hogy Szita még mindig nem jelezte a Történeti Levéltárnak, hogy közszereplőnek tartja magát vagy sem.

A Népszabadság szerkesztőségébe pénteken feladó nélküli küldeményt juttattak el, benne egy fénymásolt dokumentummal, amely azt tartalmazza, hogy a Krakus Péter fedőnevű ügynök polgári neve Szita Károly. A dokumentum tartalmazza Szita személyi azonosítóit, valamint azt, hogy 1980. július 1-jén szervezték be, írja a napilap. A papír szerint a beszervező egy rendőr főhadnagy volt, a dokumentumon szerepel a naplószám, a dossziészám és az irattári szám is. A "foglalkoztatás vonala" meghatározás mellett az áll, hogy Krakusnak katonai objektumokat kell biztosítania. A Népszabadság magukat megnevezni nem kívánó nemzetbiztonsági szakértőktől megtudta, hogy a dokumentum annak a kartonnak a fénymásolata, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában Szita Károly kaposvári polgármester rendelkezésére bocsátottak. A dokumentum tehát hitelesnek tekinthető, írja a lap.

Az Index kaposvári forrásai szerint a 897-es számra végződő M (munka) dossziét, amelynek titkosságát már feloldották, 1980 július 2-án nyitották, és 1989 április elsején zárták le. Mint már korábban beszámoltunk, a gyűjtő tartalmazza a Krakus Péter fedőnevű titkos megbízott jelentéseit, az őt tartó tisztek feljegyzéseit és az iratnyilvántartással kapcsolatos kimutatásokat. Az akta összesen mintegy 150 lapból áll. Az 1989-es kigyűjtés szerint Krakus több mint 40 darab kézírásos jelentést írt. A dossziéban található egy olyan kigyűjtés is, amely tartalmazza a jelentésekben szereplő személyek nevét ábécésorrendben. A kilenc éves működés alatt 23 személy neve került az iratgyűjtőbe, a róluk szóló jelentések operatív feldolgozásában pedig részt vett a III/III-as osztály is.

"Szita Károly, Kaposvár Város polgármestere sajtónyilatkozataival ellentétben még mindig nem jelezte a Történeti Levéltár felé írásban, hogy közszereplőnek tartja magát. Ezért továbbra sem látunk tisztán az ügynök-ügyben, nap mint nap jelennek meg újabb adatok a polgármester állítólagos ügynökmúltjával kapcsolatban" - áll a kaposvári MSZP közleményében.