K. ügynök létezett

2005.01.20. 13:14
Az Index fórumán megjelent III/II-es dossziéfedőlap tanúsága szerint létezett a Krakus Péter álnéven foglalkoztatott ügynök. A dokumentummásolaton feltüntetett adatok azt mutatják, hogy a titkos megbízottnak 1980-tól volt aktája a Somogy megyei állambiztonságiaknak.
Írásképek húsz év különbséggel
A sárgával jelölt szavak a Krakus-levélből, a pontozottak Szita 2004-es vagyonnyilatkozatából származnak

Valóban dolgozott egy Krakus Péter fedőnevű ügynök a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékében - írta csütörtöki számában a Népszabadság. A lap információi szerint a kémelhárítási osztályon 1980-ban nyitottak dossziét a titkos megbízottról.

K. ügynök

Az információk megjelenése után az Indexen "Szita K. is ügynök" címen nyitott politikai fórumra feltettek egy iratmásolatot, amely minden valószínűség szerint a "Krakus-akta" fedőlapja lehet. A "Forrás munkás" néven bejelentkező fórumózó szerint a munkadosszié bizonyítja az egykori ügynök létezését. A lapon található adatok szerint az iratgyűjtőt a Belügyminisztérium Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. Osztályán állították ki. A H-65897 számú dosszié megnyitásának ideje 1980. július 2. volt.

Nem maradt ideje

Mint emlékezetes, Krakus ügynök létezése először akkor került szóba, amikor az Index egy másik fórumán arról írtak, hogy Szita Károlyt a 80-as években ezen az álnéven szervezték be az állambiztonsági szervek. Egy 1989. március 14-ére dátumozott, egyes szám harmadik személyben írt levél szerint Krakus "katonai objektumok védelmével összefüggő" tevékenységét abba kívánja hagyni, mert a Somogy megyei tanácson elnyert környezet- és természetvédelmi főmérnökség, valamint az épp megkezdett családi építkezés miatt nem maradt szabad ideje a megbízás teljesítésére. A kézírásos levél szereplő adatok minden ponton egyeztek Szita Károly életrajzi adataival, a tv2 által megkérdezett írásszakértő szerint pedig az íráskép is egyezett Kaposvár polgármestere 2004-es fideszes országgyűlési képviselőként beadott vagyonnyilatkozatán szereplővel.

Mit raktak össze

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere a napokban másodszor is kikérte a rá vonatkozó dokumentumokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától. Az 1980-1990 között keletkezett iratok átadása után a levéltár most már talált Szita-iratokat, amit maga a polgármester ismert el a Magyar Nemzetben, de azt állította, hogy azok "részleges áttanulmányozása után" kialakult áláspontja szerint a róla szóló a "híresztelések nem igazak". Szita Károly a Heti Válasznak adott interjújában azt mondja, azért kérte a nemzetbiztonsági államtitkártól a rá vonatkozó dokumetumok kiadását, mert már ő is kiváncsi, hogy "mit raktak össze" róla. Szita egyben elismerte, hogy közszereplőnek tekinti magát, de ahhoz, hogy - például az Index által is kezdeményezett - kutatás elinduljon, hivatalosan, a levéltárnak is meg kell ismételnie ezt a kijelentését.

Milyen iratot kaphat egy ügynök?
Konyáné Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese, az Index érdeklődésére elmondta, ha egy korábbi hálózati személy kéri a levéltárban tárolt és rá vonatkozó iratok megismerhetőségét, akkor csak azokat a dokumentumokat kaphatja meg, amelyek kizárólag rá vonatkoznak. Ezek közé tartozhat az úgynevezett 6-os karton, a beszervezési és lemondási nyilatkozat, valamint a jelentéseiről készült jelentések, megjegyzések is. Az előző rendszer ügynöke azokat az iratokat nem kaphatják, illetve nézhetik meg, amelyek a megfigyeltekről szólnak