Szita Károly tagadja, hogy Krakus álnéven jelentett

2005.01.04. 10:35
"Elmennek a büdös fenébe!" - kommentálta Szita Károly, korábbi fideszes országgyűlési képviselő azokat az Index Fórumában felbukkant vádakat, amelyek szerint a 80-as években ügynökként tevékenykedett. Kaposvár polgármestere érdemben nem cáfolta az állításokat, ám felhívta a figyelmet arra, hogy parlamenti képviselőként 1998-ban átvilágították. Cikkünk megjelenése után órákkal viszont az MTI-nek már jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba és tagadta, hogy a rendszerváltás előtt beszervezték volna.

Néhány nappal azt követően, hogy az Index Fórumán megjelent hozzászólások alapján kipattant Molnár Gál Péter színikritikus ügynökbotránya, az egyik topikban azt állították, bizonyíték van arra, hogy a rendszerváltás előtt Kaposvár jelenlegi "első emberét" is beszervezték.

Élettársa tégla

III/III negatív
#
Szita Károly
A képviselők negatív eredménnyel záruló átvilágítása után az átvilágító bírák arról értesítették a honatyákat, hogy nem tartoznak az 1994 évi XXIII. törvény hatálya alá. A jogszabály azt írta elő, hogy az "egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló személyek" esetében azt vizsgálják meg, voltak-e hivatásos, nyílt vagy szigorúan titkos állományú tisztjei a budapesti vagy a megyei rendőfőkapitányságok III/III-as osztályianak, illetve azok jogelődeinek. A "sima" átvilágítás a III-as főcsoportfőnökség egyéb ügyosztályaira - így a III/II-esre - nem terjed ki. A teljes körű átvilágítást csak a C-típusú ellenőrzést igénylő honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságok tagjai esetében végzik el.
Ki lehet az a fideszes ügynök? című, évek óta működő topik résztvevői korábban azt találgatták, kire utalhatott Tóth Károly szocialista képviselő, amikor egy rádióbeszélgetésben azt mondta, hogy a Mécs-bizottság fideszes tagjai azért akadályozták a testület működését, mert egy "nagyon fontos fideszes embert" érintettnek találtak. A topikban, annak indítóitól függetlenül, december közepén feltűnt egy fórumozó, aki azt állította: írásos bizonyítéka van arról, hogy egykori élettársa "tégla" volt. A beíró szerint egy, a 80-as évek második felében megtalált, kézírással, Krakkó német nevéhez hasonló hangzású álnéven írt levél döbbentette rá a férfi szolgálatokhoz fűződő kapcsolatára. A fórumozó azt is állítja, hogy egykori partnere - aki nem szerepelt a Mécs-bizottság elé idézett politikusok listáján - most Kaposvár "első embere".

Krakus Péter

A Krakus Péter álnéven írt, 1989 márciusára dátumozott feljegyzést az Indexhez is eljuttatták. A Krakus-levél írója több olyan életrajzi elemre tesz utalást, amelyek megegyeznek Szita karrierjének és magánéletének a rendszerváltást megelőző állomásaival. Az egyes szám harmadik személyben készült feljegyzés ugyanis arról számol be, hogy a Somogy megyei tanácson elnyert környezet- és természetvédelmi főmérnökség, valamint az épp megkezdett családi építkezés (a megnevezett utcanév azonos Szita korábbi lakhelyével) miatt nem marad szabadideje az érintettnek "a katonai objektumok védelmével összefüggő" tevékenységére. (Szita hivatalos parlamenti képviselői önéletrajzából kiderül, hogy 1988-tól töltötte be a megyei környezet- és természetvédelmi főmérnöki posztot.) Krakus ugyanakkor jelzi, hogy a megváltozott körülmények miatt a jövőben "a belpolitikai eseményekkel összefüggő változások kapcsán" "az ellenséges megnyilvánulások felderítésében", "mint tartalékos TS" (társadalmi segítő) tevékenykedik majd.

Mint emlékezetes, a katonai objektumvédelemmel, kémelhárítással nem az átvilágítási törvény hatálya alá tartozó a III/III-as ügyosztály tagjai, hanem a III/II-esek foglakoztak. Ehhez az ügyosztályhoz tartozott Medgyessy Péter miniszterelnök is, akiről a 2002-es választások derült ki , hogy kémelhárítóként tevékenykedett az elmúlt rendszerben.

"Elmennek a büdös fenébe!"

A vádakkal és a levéllel kapcsolatban megkerestük Szita Károlyt, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjét, Kaposvár polgármesterét. Szita azt hangoztatta, hogy parlamenti mandátumának megszerzésekor, a többi képviselőhöz hasonlóan őt is átvilágították, múltjával kapcsolatban pedig akkor semmilyen kivetnivaló nem merült fel. Szita az ügynöki múltra vonatkozó vádakat többszöri kérdésünkre sem cáfolta, az 1989 márciusi levél tartalmának ismertetése után pedig csak annyit mondott: "Elmennek a büdös fenébe!"

Szita Károly cikkünk megjelenése után az MTI-nek tagadta, hogy a rendszerváltás előtt beszervezték volna. "A hír nem igaz, jogi úton elégtételt fogok követelni" - jelentette ki a volt fideszes országgyűlési képviselő.

Visszahívták?
Az 1956 októberében született Szita Károly 1993-tól a Fidesz tagja. 1978-ban szerzett agrármérnöki diplomát a keszthelyi Agrártudományi Egyetemen. Kaposváron már 1990-ben alpolgármesteri megbízatást kapott, 1994-ben először, azóta pedig 1998-ban és 2002-ben is polgármesterré választották. A helyi politikus 1998-ban a Fidesz színeiben került a parlamentbe, a pártban pedig az országos választmányának alelnöke lett. Az 2002-es országgyűlési választáson a polgármestert váratlanul legyőzte az ellenzéki Lampert Mónika, jelenlegi belügyminiszter. A végül területi listáról mandátumot szerzett Szita 2002 decemberében mégis lemondott az országgyűlési képviselőségről. Döntését akkor azzal indokolta, hogy a kaposvári polgármesteri teendők mellett nem tudja ellátni a parlamenti feladatokat. Időközben kikerült a Fidesz országos választmányi vezetőségéből is. Szita jelenleg a párt önkormányzati tagozatának elnöke.