A főszerkesztőt megdöbbentette M. G. P. ügynökmúltja

2004.11.22. 14:08
Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője nem hiszi, hogy megkérdőjeleződött volna Molnár Gál Péter életművének szakmai hitele, miután kiderült a színikritikus, színháztörténész ügynöki múltja. Vörös T. nem árulta el, hogy a Népszabadságba továbbra is publikálhat-e Molnár Gál, aki a laptól ment nyugdíjba.
"Nem tértem még magamhoz, derült égből villámcsapásként ért a hír" - nyilatkozta Vörös T. Károly, a Népszabadság főszerkesztője az Indexnek, miután a lapjába publikáló Molnár Gaál Péterről kiderült, hogy 1963 és 1978 között az állambiztonság ügynöke volt.

"Az érintettek felhevülnek"
"Undok, öreg színikritikus. Elvégezte a Színművészeti Főiskola rendező szakát. 1956-1961: akkor még nem volt egyetem, de Nádasdy Kálmán, Major Tamás. Ma már egyetem. S aki befizeti az uzsonnapénzt: doktori címet kap. Újságíró lett a Népszabadságnál. Egy cikket le akart adni a párizsi Irodalmi Újságnál (nem ő írta), Ferihegyen a vámnál helytelenítették. Egyetlen tollvonással tudóssá nevezték ki: a Színházi Intézet tudományos főmunkatársa lett, majd dramaturg a pécsi, veszprémi, békéscsabai színháznál. Színikritikái gyengéd vallomások a színházhoz. Beszámolói olvastán az érintettek felhevülnek, legszívesebben kitiltanák a színházból. Nem gondolnak rá, hogy amit leírt, az meg sem közelíti azt, amit gondolt róluk. Úgy húsz színházi könyvet írt. Legutóbb A pesti mulatók - Előszó egy színháztörténethez címűt. A Nemzeti Színház történetén dolgozik."

(Molnár Gál Péter önéletrajza a honlapjáról)

Nem kell kidobni

A Népszabadság nyugdíjas, de rendszeresen publikáló színikritikusáról, színháztörténészről november 13-án - Molnár Gál Péter volt Latinovits besúgója címmel - nyílt fórum az Indexen. Vörös T., mint az Indexnek hétfőn elmondta, tudott a fórumról, de "óvatlan" volt, nem vette komolyan. Múlt hét pénteken Molnár Gál elismerte a főszerkesztőnek ügynökmúltját. Vörös T. ekkor azt kérte a kritikustól, hogy tegyen nyilatkozatot. A kritikus, miután a nyilvánosság előtt is elismerte, hogy az állambiztonságnak jelentett, annyit írt: "Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani."

Vörös T. Károly nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy Molnár Gál Péter publikálhat-e még a lapban, erre a lap keddi szerkesztőségi cikke adja meg a választ. A főszerkesztő - a TV2 Napló című műsorában vasárnap megszólaló Verebes Istvánnal, Kern Andrással és Koltai Róberttel ellentétben - nem gondolja úgy, hogy a kritikusi életmű szakmai hitele megkérdőjeleződött volna. "A világtörténelem tele van olyan történetekkel, amikor egy tehetséges emberről kiderül, hogy van valami megkérdőjelezhető a múltjában - mondta Vörös T. - Az életművet majd az utókor megítéli, de szerintem nem szabad kidobni a könyveit a szemétbe."

Bármikor bárkiről

A főszerkesztő az ügynöktörvény hiányának tudja be, hogy ma is "bármikor bárkiről" előkerülhet egy akta.

A Napló szerint Molnár Gál Latinovitsról írt jelentése négy nappal azután készült, hogy Latinovitsot fegyelmivel kirúgták a Vígszínházból, mivel nem volt hajlandó eljátszani egy szovjet darab főszerepét. A hétfői Népszabadság szerint a kritikus megbízóinak arról számolt be, hogy a színész magatartása nem politikai célzatú, csupán színészi hisztériáról volt szó.