Beismerte ügynökmúltját Molnár Gál Péter

2004.11.19. 16:53
Cserhalmi György szerint a Népszabadság színikritikusa írt ügynöki jelentéseket a pártállamban Latinovits Zoltánról. - állította egy fórumozó az Indexen nemrég. Molnár Gál a Népszabadság szombati számában beismerte ügynökmúltját, mint írta, elszámolással csak önmagának tartozik.
A topiknyitó egy debreceni rendezvényen elhangzottakra hivatkozva közölte, az információ Cserhalmi György színésztől származik.

Cserhalmi nem cáfolta

Cserhalmi a fórumozó szerint azt mondta, meggyanúsították azzal, hogy ő lett volna a színészlegenda besúgója, ezért a Latinovits-család, azaz Bujtor István és Frenreisz Károly kikérte a dokumentumokat, ezekből pedig világossá vált, hogy Latinovits Zoltán besúgója Molnár Gál Péter volt. Cserhalmi György megkeresésünkre nem kívánt ugyan nyilatkozni, de nem cáfolta, hogy a kijelentés elhangzott.

MGP beismerte

A Népszabadság szombati számában Molnár Gál Péter a következő "közleményt" hozta nyilvánosságra: "Hetek óta feltételezések terjengenek egykori ügynökmúltamról. 1963-ban valóban aláírtam egy beszervezési nyilatkozatot. Elszámolással önmagamnak tartozom a történtekért. Többet erről nem fogok mondani".

A Népszabadság ugyanakkor hozzáteszi, hogy Molnár Gál 1978-ban, amikor a caracasi filmfesztiválra indult, a Ferihegyi repülőtéren "lebukott" azzal a cigarettatárcával, amibe Kenedi János akkori ellenzéki egy mikrofilmet csempészett és ami a Párizsi Irodalmi újságba szánt cikkét tartalmazta. Az írás végül a mikrofilmes közvetítés nélkül is megjelent, az újságírónak azonban távoznia kellett a Népszabadságtól, ahová csak 1988-ban térhetett vissza.