Vikidál szerint a 'bérsajtó' kiforgatta a szavait

2004.05.07. 09:44
A nekem tulajdonított jelentések nagy része nem tőlem származik, nyilatkozta Vikidál Gyula a Demokratában. A titkosszolgálattal való együttműködést előbb tagadó, majd beismerő zenész szerint az állambiztonságiaknak kellett egy külső személy, aki az értesüléseiket hitelesíti.
"A jól fizetett >>bérsajtó<< azonnal kiforgatta a szavaimat és a bocsánatkérést beismerésre fordította át. Ezzel az ocsmány taktikai elemmel a valóságshow-k szintjére degradálta a bukott diktatórikus rendszerből átvett módszert" - nyilatkozta a Demokrata legújabb számában Vikidál Gyula rockzenész, aki elismerte, hogy ő volt a Dalos fedőnevű ügynök.

A Magyar Narancsban Szőnyei Tamás számolt be róla: a nyolcvanas évek elején népszerű Dinamit nevű zenekar egyik tagja annak idején együttműködött az állampárt titkosszolgálatával. A szerző levéltári kutatásai során kiderült, hogy a rockegyüttes egyik tagja "Dalos" fedőnéven információkat adott a magyar rockzene világáról a belső elhárításnak. A cikk után a rockzenészek kutatni kezdtek, hogy ki lehetett a besúgó. Vikidál előbb tagadta, majd a Népszabadságban elismerte, kapcsolatban állt a titkosszolgálattal. Nagy Feró szerint zenésztársa "kényszeredett jelentéseket" produkált.

Uniós választások miatt

A Dinamit együttes egykori énekese szerint lejáratása egy jól kidolgozott forgatókönyv alapján zajlott, személye a közelgő európai uniós választás miatt lett éppen most érdekes.

Attól tart, hogy a következő hetekben "célkeresztbe" kerülhetnek azok a közéleti emberek, sportolók, akik a 2002-es választási kampányban Orbán Kossuth téri beszéde alatt az emelvényen foglaltak helyet. "Hiába ártatlan az érintett, a társadalom szemében elég, ha egyszer hírbe hozza a média" - mondta Vikidál, aki szerint a háttérben "politikai maffia" működik.

Füves cigi

Az énekes szerint az sem igaz, hogy a Dinamit a rendszer kegyeltje lett volna. Példaként említi, hogy egyszer "gatyára vetkőztették" a zenekar tagjait az NDK-határon, máskor azzal próbálta zsarolni az együttest "egy ember", hogy tudomására jutott: két dinamitos füves cigit szív.

Ekkor kereste meg Vikidált egy férfi, aki az Ifjúságvédelmi Osztály hadnagyaként mutatkozott be. "Általában a hadnagy közölt velem híreket és ezekről kérte a véleményemet" - mondta a Demokratának Vikidál, aki szerint a neki tulajdonított jelentések nagy része nem tőle származik: "Olyan helyszíneken történt események például, melyeken nem is voltam jelen, olyan emberekről szóló információk, akikkel semmilyen kapcsolatom nem volt." Vikidál úgy véli, hogy kellett egy külső személy az állambiztonságiak értesüléseinek hitelesítésére.

Vikidál nem hiszi, hogy "előbbre vinné a dolgokat", ha más zenészek ügynökmúltja is napvilágra kerülne.  • Tippek
  • Hírek