Viola
-6 °C
0 °C

Átvitték az ügynökiratokat a levéltárba

2005.01.18. 18:08
A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kedden minden olyan, az egykori állambiztonsággal kapcsolatos dokumentomot átszállított a történeti levéltárnak, amely 1980 és 1990 között keletkezett. Tóth András, a nemzetbiztonságokért felelős politikai államtitkár nem tudta megmondani, hogy ezek közt volt-e olyan, amely Kaposvár fideszes polgármesterére vonatkozik.
Keddtől az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára őrzi a rendszerváltás előtt a nemzetbiztonsági szolgálotoknál keletkezett valamennyi iratot. Tóth András, a nemzetbiztonságokért felelős politikai államtitkár az Indexnek kedden elmondta, átszállítottak negyven iratfolyóméter aktát a levéltárba, így az NBH-nál már csak olyan dokumentumok maradtak, amelyek a törvény értelmében továbbra is oda tartoznak.

Tóth András az Indexnek nem tudta megmondani, hogy a kedden átszllított aqnyagok közt volt-e olyan, amely Szita Károly esetleges ügynöki múltjára vonatkozik. Közlése szerint ezt a levéltártól kell megkérdezni. Elmondta, egy ilyen megkeresés után a levéltár megkérdezi az érintettet, hogy közszereplőnek tekinti-e magát. Ha igen, akkor megkezdik az esetleges iratok felkutatását és pozitív eredmény esetén kiadják a kérelmezőnek a talált dokumentumokat.

Tóth András elmondása szerint, ha az érintett nem vallja magát közszereplőnek, akkor a levéltár elutasító határozatot hoz a kérvénnyel kapcsolatban. Hozzátette, ez a határozat bíróság előtt megtámadható.

Mint emlékezetes, Szita Károly fideszes politikusról az Index fórumán állították: egy, feltehetõen a korabeli állambiztonsági szerveknek 1989-ben írt levél utal arra, hogy ügynökként tevékenykedett. Szita a Krakus Péter álnéven írt feljegyzés eredetiségét az Indexnek elõször nem cáfolta, késõbb azonban a Történeti Levéltártól kapott igazolást bemutatva azt állította, nem igazak a róla szóló hírek.

Szakértõk már akkor is azt állították, hogy a 80-as évekbõl származó iratok többsége valószínûleg még nem került át a levéltárhoz. Szita korábban az Index kérdésére azt mondta, hogy az NBH-t is megkeresi, hogy tisztázza magát a vádak alól. A napok óta elérhetetlen polgármester azonban a mai napig nem fordult a hivatalhoz.