Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Határidő előtt szállítják az ügynökpapírokat

2005.01.13. 13:22
Az Index információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal a vártnál korábban, valószínűleg még januárban végez a rendszerváltás előttről származó állambiztonsági iratok átvizsgálásával és összegyűjtésével, ezért a dokumetumok jóval a törvényben előírt február 22-i határidő előtt átkerülthetnek a Történeti Levéltárba.

Úgy tudjuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) már befejezte az 1990 előttről származó állambiztonsági iratok átvizsgálást, ezért a törvényben meghatározott dokumentumok jóval a kijelölt február 22-i határidő előtt átkerülhetnek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, ahol aztán kutathatóvá válnak.

Az iratok most átszállításra váró utolsó csoportja a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszak okmányanyagát tartalmazza. A nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az Index kérdésére nem kívánt nyilatkozni, de nem cáfolta, hogy akár jóval január vége előtt befejeződhet az iratátadás.

Szita még nem kérte a papírokat

A gyorsítás érintheti Szita Károly kaposvári polgármester ügyét is. Mint emlékezetes, a fideszes politikusról az Index fórumán állították, hogy egy, feltehetően a korabeli állambiztonsági szerveknek 1989-ben írt levél utal arra, hogy ügynökként tevékenykedett. Szita a Krakus Péter álnéven írt feljegyzés eredetiségét az Indexnek először nem cáfolta, később azonban a Történeti Levéltártól kapott igazolást bemutatva azt állította, nem igazak a róla szóló hírek.

Szakértők már akkor is azt állították, hogy a 80-as évekből származó iratok többsége valószínűleg még nem került át a levéltárhoz. Szita egy hete az Index kérdésére azt mondta, hogy az NBH-t is megkeresi, hogy tisztázza magát a vádak alól. A napok óta elérhetetlen polgármester azonban a mai napig nem kérte az iratok soron kívüli áthelezését a kutatható Történeti Levéltárba.