Pokorni hisz Szitának

2005.01.12. 20:10
Pokorni Zoltán egy szerda reggeli tévéműsorban közölte, elhiszi Szita Károlynak, hogy nem volt III/II-es ügynök, ugyanakkor azt is jelezte, ezt nem ellenőrizték. Az érintett eddig nem kérte a Nemzetbiztonsági Hivataltól az esetlegesen rá vonatkozó dokumentumok soron kívüli áthelyezését az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába. Az ügyet egy kaposvári matematikatanár is interpretálta a tanórán.
A Fidesz alelnöke meseszerűnek tartja azt az Index egyik fórumában megjelent hozzászólást, amely szerint Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármester egykori, állítólagos szeretője a nyolcvanas évek végén fénymásolt, "Kapsovár mostani első emberének tulajdonított dokumentumot, amelyben Krakus Péter álnevű ügynök lemond objektumvédelmi feladatáról.

Szita volt a téma matekórán
"Bárkiről ma Magyarországon bármit leírhatnak. Mert nem újságírók, hanem mocskos szarháziak. Értitek? Egyelőre. Mert az egy jó poén, hogy Szita Károly besúgó. Ilyen alapon én is az vagyok" - hangzott el egy kaposvári középiskola matematika óráján a tanár szájából, írta a szerdai Népszabadság. Az esetről ugyanis hangfelvétel készült, amit a kaposvári Eötvös Lóránd műszaki szakközépiskola diákjai az interneten tettek elérhetővé. Az ügyről az RTL Klub esti híradója is beszámolt. "Ha a bíróság mondott rólam valamit, azt elfogadom. De ha csak pletykálnak rólam valamit, azt nem fogadom el, hanem géppisztollyal lelövöm az illetőt" - folytatta a tanár, akit - akárcsak az intézmény igazgatóját - a kereskedelmi csatorna nem tudott kameravégre kapni. A tanár a Népszabadságnak elmondta, ő ilyesmit nem mondott, szerinte elképzelhető, hogy a diákok manipulációjáról van szó. A hangfelvétel tanúsága szerint a második idézet általános derültséget keltett a padsorokban. A hangfelvétel a Népszabadság szerint a users.freestart.hu/hercprv oldalon található, de a link szerda este már nem működött.
'Aki ezt írja, az gondolom, nem jól szerkesztette meg ezt a mesét" - mondta Pokorni Zoltán a Nap-Kelte szerda reggeli adásában. Hogyan lehetett akkor fénymásolóhoz jutni a gyurmazárral, ráccsal lezárt termeken keresztül? Kicsit meseszerű ez a történet." - közölte.

A Fidesz alelnöke közölte azt is, hogy a TV2 által felkért, az Index birtokába került ügynöki feljegyzést és a Szita Károly vagyonnyilatkozatát összehasonlító írásszakértő a legegyszerűbb írásszakértői szakmai törvényt vette semmibe, ugyanis - Pokorni szerint - ilyen véleményt másolat alapján nem lehet készíteni. (A TV2 írásszakértője és az Index által felkért történész is jelezte, másolat alapján nem tudnak biztos szakvéleményt mondani.)

Előzmények

Az egykori III/II-es ügyosztállyal kapcsolatba hozott Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere még nem kérte a Nemzetbiztonsági Hivataltól, hogy a rá vonatkozó esetleges iratokat soron kívül vigyék át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, ahol aztán ezek a dokumentumok kutathatóak lennének. "Kaposvár első embere" - aki egy Indexes fórum hozzászólója szerint - a nyolcvanas évek végéig katonai objektumvédelmi feladatot látott el Somogy megyében, majd erről a "posztról", új munkahely megszerzésére és családi okokra hivatkozva "lemondott", Krakus Péter álnéven írt feljegyzést a "megváltozott körülményekről". Ez a feljegyzés került az Index birtokába.

A Krakus-feljegyzéssel kapcsolatba hozott Szita Károly az Indexnek először nem tagadta az összefüggést és a vádakat, később azonban már kijelentette, nem volt ügynök, nem dolgozott a III/II-eseknek sem. Bizonyítékként egy, a Történeti Levéltártól kapott dokumentumot lobogtatott, amely szerint a hivatalban nem találtak rá vonatkozó iratokat. Az Index egy kaposvári sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a rendszerváltás előtti utolsó tíz évben keletkezett III/II-es iratok nagy valószínűséggel a Nemzetbiztonsági Hivatal irattáraiban vannak. Szita akkor azt mondta, erről nem tudott, de kérni fogja az esetlegesen rá vonatkozó dokumentumok átvitelét a Történeti Levéltárba, ahol ezek már kutathatók lennének.

Az érintett még nem lépett

"Az érintett eddig ilyet nem kérvényezett" - mondta Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár az Indexnek szerda délután. Megjegyezte, a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz érkezett Kaposvárról egy ilyen igény, de mivel nem az érintett kérte, nem adtak neki felvilágosítást. Tóth András közölte, ha Szita Károly kérné az esetlegesen vele kapcsolatos dokumentumok soron kívüli áthelyezését, akkor azt néhány napon belül teljesíteni tudnák. Hozzátette, ettől függetlenül, a vonatkozó törvény alapján február 22-ig mindenképp átadják a levéltárnak az összes iratot.

Szita Károlyt napok óta nem tudjuk elérni, így nem tudjuk tőle megkérdezni, hogy mikor fordul a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz.

A kaposvári MSZP felhívása
Az MSZP kaposvári szervezete szerint igény van arra, hogy a város döntéshozói mielőbb tisztázzák esetleges ügynöki tevékenységgel összefüggő múltjukat.

Az Indexhez szerda délután eljuttatott közlemény szerint a város szocialista önkormányzati képviselői kedden elküldték betekintési kérelmüket saját adataikra az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához.

"A városi frakció és az MSZP Kaposvári Szervezete egyúttal azt is reméli, hogy Szita Károly polgármester úr is mielőbb a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordul esetleges adatainak a Történeti Levéltárhoz való átkérése érdekében, és ezzel tisztázza magát a vádak alól, megnyugtatva a kaposváriakat és a közvéleményt" - áll Zsoldos Róbert és Pintér Attila közleményében.