Szita már kézhez kapta a róla szóló iratokat

2005.01.19. 14:12
A nemzetbiztonsági államtitkár utasítására átkerültek a Szita Károlyra vonatkozó titkosszolgálati adatok a Nemzetbiztonsági Hivataltól a levéltárba; és Szita maga is megtekintette azokat. Az Index munkatársa január elején az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához fordult, kérve a kaposvári polgármester esetleges állambiztonsági múltjával kapcsolatos iratokat. A levéltár konkrét ügyekben nem adhat felvilágosítást, az intézmény főigazgató-helyettese azonban úgy saccolta, általában két hónap alatt válaszolnak az ilyen jellegű kérelmekre.

Átkerültek a Szita Károlyra vonatkozó titkosszolgálati iratok a Nemzetbiztonsági Hivatalból az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába még kedden, adta hírül a Magyar Nemzet. "A rólam szóló híresztelések nem igazak" - fogalmazott Kaposvár fideszes polgármestere. Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár megerősítette az MTI-nek azt az információt, hogy az iratok a levéltárnál vannak.

Részlegesen áttanulmányozta

"Az után, hogy az Indexben megjelentek a rólam szóló hírek, nem volt kétséges számomra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal birtokában vannak a személyemet érintő iratok, ezért fordultam újra a levéltárhoz" - fogalmazott Szita a Magyar Nemzetnek. A kaposvári polgármester a levéltári iratokat "részlegesen" áttanulmányozta, és álláspontja szerint a "híresztelések nem igazak", ezért a "jogi lépéseket megtette".

Szita pénteken közölte, a Nemzetbiztonsági Hivatalt fogja kérni, hogy adják át az iratokat a levéltárnak. Bár a kérvény hétfőig nem érkezett meg a hivatalhoz, Tóth András utasította a hivatal igazgatóját, hogy a nyilatkozatban közölt kérésnek haladéktalanul tegyen eleget.

Konkrét ügyekben nincs felvilágosítás

Az Index munkatársa január első munkanapján levélben fordult az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához kérve a Szita Károly kaposvári polgármester esetleges titkosszolgálati múltjával kapcsolatos dokumentumokat.

Konkrét ügyekben nem adhatunk felvilágosítást, mondta az Indexnek a levéltár ügyfélszolgálatának munkatársa szerdán. Szavait megerősítette Konyáné Kutrucz Katalin, az intézmény főigazgató-helyettese is, aki általánosságban ismertette a közszereplők eseteleges titkosszolgálati múltjával kapcsolatos eljárás menetét.

E szerint a levéltárnál formanyomtatványon lehet kérelmezni a közszereplőkről tárolt eseteleges adatok kiadását. Ha a kérelmen szerepel az illető azonosításához elegendő adat, akkor rögvest, tértivevényes levélben nyilatkoztatják, elismeri-e közszereplői mivoltát. Természetesen akkor is megteszik ezt, ha hiányosak az adatok, csak ebben az esetben tovább tart a procedúra, mert be kell szerezniük a hiányzó információkat. Erre a felkért személynek tizenöt napja van.

Csak a levéltár perelhető

Ha a "felkért" személy közszereplőnek tekinti magát, kiadhatóak az adatai, ha nem, jöhet a bíróság. A jogi helyzet szerint ugyanis a levéltárnak meg kell tagadnia a felvilágosítást ez utóbbi esetben. "Így az a furcsa helyzet adódik, hogy a kérelmező a levéltár ellen indíthat pert, holott az intézménynek nincsen köze ahhoz, ki hogyan nyilatkozik" - ismertette a nonszensz jogi helyzetet a főigazgató-helyettes.

A pert a Fővárosi Bíróságnak kell lefolytatnia soron kívül és nem azt vizsgálják, a levéltár jogszerűen járt-e el, hanem, hogy az érintett személy közszereplő-e.

Kutrucz Katalin hajlik arra a jogi állásfoglalásra, hogy amennyiben nem válaszol a megkeresett személy, azt annak kell tekinteni, minthogyha elismerte volna, hogy közszereplő. A törvény ugyanis csak arra az esetre rendeli tiltani az információ szolgáltatást, ha az érintett nyilatkozik, vagyis, ha nem járul hozzá a vizsgálathoz.

Konyáné Kutrucz Katalin úgy véli, a kérelem beadásától számítva legfeljebb két hónap alatt válaszolnak a beadványokra, vagy kiadják az információkat, vagy pedig megtagadják azt.

Nem elérhető

Mint emlékezetes, Szita Károly fideszes politikusról az Index fórumán állították: egy, feltehetően a korabeli állambiztonsági szerveknek 1989-ben írt levél utal arra, hogy ügynökként tevékenykedett. Szita a Krakus Péter álnéven írt feljegyzés eredetiségét az Indexnek először nem cáfolta, később azonban a Történeti Levéltártól kapott igazolást bemutatva azt állította, nem igazak a róla szóló hírek. Szakértők már akkor is azt állították, hogy a 80-as évekből származó iratok többsége valószínűleg még nem került át a levéltárhoz. Szita korábban az Index kérdésére azt mondta, hogy az NBH-t is megkeresi, hogy tisztázza magát a vádak alól.

Szita Károlyt napok óta hiába próbáljuk telefonon elérni, így nem tudjuk tőle megkérdezni, hogy közszereplőnek tekinti-e magát, illetve, hogy újból kikéri-e az esetleges iratait. A polgámester sajtótitkára az Indexnek azt ígérte, csütörtökön, vagy pénteken sajtótájékoztató tartanak a témában.