Haladéktalanul küldik Szita iratait

2005.01.17. 17:26
A Nemzetbiztonsági Hivatal utasítást kapott Tóth Andrástól, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányítását felügyelő államtitkártól a Szita Károlyra vonatkozó esetleges iratok átadására. Úgy tudjuk, hogy az esetleges dokumetumok 24 órán belül az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárba kerülhetnek.

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár hétfőn utasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatóját, hogy amennyiben vannak a hivatalnál Szita Károlyra, Kaposvár polgármesterére vonatkozó iratok, azokat a polgármester kérésének megfelelően haladéktalanul adja át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. Erről az államtitkár tájékoztatta az MTI-t.

Haladéktalanul

"Szita Károly, Kaposvár polgármestere pénteken sajtónyilatkozatban közölte, a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordult azzal, hogy ha bármilyen rá vonatkozó irat van a birtokukban, akkor azt soron kívül juttassák el az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához. "Noha Szita Károlytól ilyen kérelem hétfő délig még nem érkezett az NBH-hoz, kérésének megfelelően utasítottam a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, hogy a nyilatkozatban foglalt igénynek haladéktalanul tegyen eleget" - tudatta közleményében Tóth András.

Elégtételt követel

"Megkerestem a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy ha birtokukban van bármely rám vonatkozó irat, úgy soron kívül juttassák az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához" - írta a polgármester az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Az Index kérédésére nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese azt mondta, hogy hétfőn kora délutánig Szita Károly hivatalosan nem fordult az NBH-hoz azzal kéréssel, hogy ha birtokukban van bármely rá vonatkozó irat, azt soron kívül juttassák el az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához.

Pár hete az Index fórumán jelentek meg beírások, amelyek arra utalnak, hogy Szita Károlyt az 1980-as években beszervezték az ügynökök közé. Az állítást az Index kérdésére a a Fidesz volt országgyűlési képviselője, a párt az önkormányzati tagozatának elnöke először nem cáfolta, ám a cikk megjelenése után, azt mondta: "a hír nem igaz, jogi úton elégtételt fogok követelni".

Csak nyolc százalék

Az NBH-ból származó múlt heti információ szerint az 1980 és 1990 között keletkezett állambiztonsági dokumentumok akár már ezen a héten átkerülhetnek a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, az átadásra szánt iratokat már előkészítették.