Mátyás
-6 °C
1 °C

Kikérik Szita esetleges nemzetbiztonsági anyagait

Az Index által megkérdezett szakértő szerint eredetinek tűnik az a Krakus Péter álnéven aláírt, az Indexhez is eljuttatott ügynöki feljegyzés, amelyet az Index fórumán összefüggésbe hoztak Szita Károly, volt fideszes országgyűlési képviselővel, Kaposvár polgármesterével. A város MSZP-szervezetének elnöke közölte, levélben fordulnak a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához, hogy Szita Károlyra, mint közszereplőre vonatkozó, a hivatalok birtokában lévő adatokat adják ki.

Szita Károly állítólagos ügynökmúltjáról szóló híresztelések az  Index fórumában bukkantak föl először. A kaposvári polgármester telefonon föltett kérdéseinkre sem volt hajlandó beszélni arról, hogy valódi-e az a - valószínűleg a titkosszolgálatnak írt - feljegyezés, amelyet összefüggésbe hoztak vele. A polgármester munkahelyi elfoglaltására való hivatkozással cáfolni sem akarta az ügynökvádat. A fideszes politikus később, az Index ezzel kapcsolatos, keddi cikke után több sajtóorgánumnak mégis azt állította, hogy a hír nem igaz, és perrel fenyegetőzött.


A sárgával kijelölt szavak a Krakus-levélből, a kipontozott vonalra írt minták pedig Szita Károly 2003-as vagyonnyilatkozatából származnak

Barátom elmondta

Az Index által megkérdezett Varga László történész szerint az 1989 márciusi dátummal írt, az Indexhez is eljuttatott feljegyzés eredetinek látszik, és formájában megfelel a korszakban szokásos dokumentumoknak. A lapunk birtokába került levél egyes szám harmadik személyben fogalmazva arról számol be, hogy a levél szerzője a Somogy megyei tanácson elnyert környezet- és természetvédelmi főmérnökség, valamint az épp megkezdett családi építkezés miatt a továbbiakban már nem tudja ellátni "a katonai objektumok védelmével összefüggő" tevékenységét. A Krakus Péter néven aláírt feljegyzésben foglaltak több pontja egyezik Szita karrierjének és magánéletének 80-as évekbeli állomásaival.

Varga elmondta, hogy a kézzel írt dokumentumban használt egyes szám harmadik személy ("Barátom elmondta, hogy ...") általános volt, a tartótisztek pedig kifejezetten bátorították az ügynököket, hogy mások nevében írják jelentéseiket, mert így lélektanilag könnyebb volt a megfigyeltekről írni. A történész elmondta, hogy az ügynökök jelentős hányada élt is ezzel a lehetőséggel.

A Tv2 Tények című hírműsorában az ügy kapcsán megszólaló írásszakértő szerint "több mint valószínű", hogy a Krakus-levélben, valamint Szita 2003-as vagyonnyilatkozatában szereplő írás ugyanattól a kéztől származik. Az írásszakértő a Tv2-nek hangsúlyozta, másolatokról lévén szó, nem tud hivatalos véleményt mondani. Példaként elmondta, a két írásmintában az ékezeteknek feltűnően azonos az írásmódja.

Tisztánlátás

"Az MSZP-nek nem áll szándékában bizonyíték nélkül pálcát törni senki feje fölött, ugyanakkor meggyőződésünk, mindenkinek érdeke, hogy tisztán lássunk" - nyilatkozta a szocialisták kaposvári szervezetének elnöke az Indexnek. Mint mondta, levélben fordulnak a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához, hogy Szita Károlyra, mint közszereplőre vonatkozó, a hivatalok birtokában lévő adatokat adják ki. Az MSZP helyi szervezete egyúttal kezdeményezi, hogy minden kaposvári önkormányzati képviselő kérje ki a rá vonatkozó dokumentumokat az említett hivataloktól.

"A polgármester úr meggyorsíthatja az eljárást, ha kérvényezi a rá vonatkozó adatok kiadását, ezért ezúton megkérjük, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a mielőbbi tisztázás érdekében" - mondta Zsoldos Róbert.

Érvényesnek tartják Szita állítását

Szita Károly
Szita Károly
A Fideszben nem kívántak nyilatkozni Szita ügyéről. Többen azt mondták, hogy amíg a volt képviselő azt állítja, hogy nem volt köze a titkosrendőrséghez, addig ezt a kijelentést tartják érvényesnek.

Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés elnöke, a Somogyért Egyesület vezetője az Indexszel közölte, évek óta lehetett hallani különféle dolgokat Szita Károly múltjával kapcsolatban. Elmondása szerint a gyanú először akkor erősödött fel, amikor Szita lemondott a parlamenti mandátumáról.

"Lássuk a medvét!" - mondta, hozzátéve, hogy a választóknak joguk van tudni, polgármesterük érintett-e az ügyben. Gyenesei közölte, hogy a nyolcvanas évek végén, amikor Szita környezetvédelmi főmérnökként tevékenykedett, akkor a megyei tanács elnökeként ő a főnöke volt. "Az akkor történt, nehezen magyarázható dolgok most új megvilágításba kerülhetnek" - fogalmazott a közgyűlés elnöke, aki ezekről az ügyekről egyelőre nem árult el részleteket. Gyenesei István elmondta, reméli, hogy Szita Károlynak megdönthetetlen bizonyítékai lesznek. "Ha nem, akkor a D-209-es ügyben elhangzott jobboldali kritikák és elvárások rá is vonatkozni fognak" - tette hozzá.

Szerdán többször is szerettük volna megkérdezni a polgármestert, hozzájárul-e az esetlegesen fellelhető állambiztonsági iratainak nyilvánosságra hozatalához, Szita Károly titkárságán azonban azt mondták, hogy folyamatos programjai miatt a politikus nem tud válaszolni a kérdésekre.

Életrajzi elemek
Az 1956 októberében született Szita Károly 1993-tól a Fidesz tagja. 1978-ban szerzett agrármérnöki diplomát a keszthelyi Agrártudományi Egyetemen. 1981 és 1988 között a Somogy megyei Növényvédelmi és Agrokémiai Állomás biológiai laboratóriumának vezetője. Kaposváron már 1990-ben alpolgármesteri megbízatást kapott, 1994-ben először, azóta pedig 1998-ban és 2002-ben is polgármesterré választották. A helyi politikus 1998-ban a Fidesz színeiben került a parlamentbe, a pártban pedig az országos választmányának alelnöke lett. Az 2002-es országgyűlési választáson a polgármestert váratlanul legyőzte az ellenzéki Lampert Mónika, jelenlegi belügyminiszter. A végül területi listáról mandátumot szerzett Szita 2002 decemberében mégis lemondott az országgyűlési képviselőségről. Döntését akkor azzal indokolta, hogy a kaposvári polgármesteri teendők mellett nem tudja ellátni a parlamenti feladatokat. Időközben kikerült a Fidesz országos választmányi vezetőségéből is. Szita jelenleg a párt önkormányzati tagozatának elnöke.