Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kutathatóvá tenné iratait Szita Károly

2005.01.14. 18:23
Bár "köztudomású", hogy az állambiztonsági iratokat a rendszerváltás előtt manipulálták, mégis felkérte a Nemzetbiztonsági Hivatalt a személyét esetlegesen érintő feljegyzések átadására, közölte az ügynökmúlttal megvádolt Szita Károly. Az NBH-hoz pénteken munkaidőben nem érkezett hivatalos kérelem Kaposvár polgármesterétől.

A személyére vonatkozó iratok kiadását kérte a Nemzetbiztonsági Hivataltól Szita Károly. A kaposvári polgármesterről az Index fórumán jelentek meg olyan megjegyzések, hogy a rendszerváltás előtt beszervezték. Az Index birtokába került egy Krakus Péter néven írt levél, melynek írója a katonai objektumvédelemhez kötődő tevékenysége kapcsán bejelenti ügynöki tevékenysége befejezését. Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint ez alapján az ügynök nem a III/3-as, hanem az átvilágítási törvény hatálya alá nem eső III/2-es katonai elhárítás embere volt.

A TV2-nek nyilatkozó írásszakértők szerint Krakus és Szita kézírása megegyezik. Szita tagadta a vádakat.

A polgármester pénteken kiadott közleménye szerint aggasztónak tartja, hogy a "lejáratásra alkalmas" irattal kapcsolatban a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár azt sejtette, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál fellelhetőek személyét érintő iratok. "Köztudomású tény, hogy a rendszerváltást kevéssel megelőzően az állambiztonsági szolgálatok iratait manipulálták", írta közleményében, ám állítása szerint ennek ellenre is felkérte az NBH-t, hogy ha van birtokukban rá vonatkozó feljegyzés, azt soron kívül juttassák az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárához.

A Nemzetbiztonsági Hivatal az Indexnek nyilatkozó illetékese sezrint Szita pénteken munkaidőben még nem nyújtott be hivatalos kérelmet az iratok átadására. Az NBH nyilatkozata után az MSZP kaposvári képviselőcsoportja közleményben szólította fel az iratok kikérésére Szitát. Amennyiben ezt jövő hét keddig nem teszi meg, a frakció rendkívüli közgyűlés összehívását fogja kezdeményezni, áll a közleményben.