Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Először a hálózati személyeket buktatják le

2005.01.28. 12:52
A szocialisták szerint nem egyértelmű, hogy a volt ügynökök elítélendő dolgot műveltek a rendszerváltás előtt. A szabad demokraták szerint azonban világos, hogy az pártállam fennmaradását szolgálni politikai szempontból elítélendő, erkölcsileg viszont mndenki maga értékelje saját szerepét. Pénteken először egyeztetett az MSZP és az SZDSZ ügynökügyben. Sok a vitás pont.

További egyeztetések szükségesek a kormánykoalíció pártjai között ügynökügyben. Fodor Gábor szabad demokrata politikus és Burány Sándor, a szocialista törvényjavaslat elkészültének felelőse pénteki megbeszélésükön több vitás kérdésbe ütköztek, ezért abban állapodtak meg, hogy a jövő héten folytatják az egyeztetést. Burány Sándor azonban máris a törvénytervezet egy új verziójáról beszélt sajtótájékoztatójukon.

Az MSZP-frakcióban ellenzik

A múlt teljes megismerhetőségét és feltárását célzó ügynöktörvény tervezete még nem nyilvános. A jelenlegi törvény módosítását az MSZP elnöksége és a kormányfő a múlt év decemberében kezdeményezte amiatt, hogy ne a sajtón keresztül kiszivárgó információk alapján keveredjenek a közélet szereplői ügynökgyanúba. A koalíció szerint az iratok "teljes nyilvánosságára van szükség". Az MSZP-frakcióban azonban többen is megelégednének a jelenlegi szabályozással. Ezt az álláspontot tette egy időre magáévá Burány Sándor frakcióvezető-helyettes is, és a jelenlegihez képest alig megváltoztatott tervezetet készített. A kormányfő viszont olyannyira ellenezte azt a változatot, hogy magához vonta a kezdeményezést, és kézi irányítással "bátrabb tervezet" készítésére kérte Burányt. Csak az elmúlt egy hétben háromszor hivatta magához az MSZP frakcióvezető-helyettesét. Bővebben> > >

Módosítanák az alkotmányt

Az ombudsman szerint az MSZP-s tervezet viszont alkotmányossági aggályokat vett fel. A szocialisták úgy akarják elkerülni az alkotmányossági fiaskót, hogy módosítanák az alkotmányt is. Bővebben> > >

A szabad demokraták viszont pénteken azt az álláspontot képviselték, hogy nem szükséges alkotmányt módosítani. Fodor Gábor szerint egy civil bizottságot kell létrehozni, amely újraminősítené az összes ügynökaktát, tehát nem csak a Történeti Levéltárban őrzött, hanem a Nemzetbiztonsági Hivatalban őrzött irtokat is. A politikusok szerint a bizottság szélesebb jogkört kapna, és például vitás esetben a bíróságon kérhetne jogorvoslatot. A bizottság megalakításával az MSZP is egyetért.

Először a hálózati személyek

A szocialisták támogatják azt is, hogy legelőször a hálózati személyeket leplezzék le, de úgy, hogy a pontos azonosításhoz a velük kapcsolatos összes jelentést, iratot megismerhetővé tennék. Az iratokat digitalizálják és az interneten elérhetővé teszik, mondta Burány Sándor. "A magánélet nem sérülhet", olyan törvényre van szükség, hogy az ártatlanok, az áldozatok jogai ne sérüljenek. mondta Fodor.

Nem egyértelmű, elítélendő-e

Az ombudsman nem látja indokoltnak a törvénymódosító javaslatot, szerinte "a törvény nem tisztázza: bűnösnek, erkölcstelennek, rossz embernek kell-e tekintenie magát annak, aki – állampolgári kötelességtudattól vezérelve, vagy zsarolás miatt – segítette a (politikai) rendőrséget a bűnüldözési feladatok ellátásában". Az Index ezzel kapcsolatos kérdésére Burány Sándor azt mondta, a szocialisták szerint minden eset egyedi, nem lehet általános felmentést adni, vagy elítélni a lelepleződötteket. Fodor Gábor úgy látja, hogy az erkölcsi és a politikai ítéletet külön kell választani, erkölcsileg mindenki maga ítélkezik önmaga felett, politikailag viszont egyértelműen elítélendő, ha valaki a pártállam fenntartását szolgálta.