Eleonóra
-1 °C
2 °C

Naponta utasítgatják a szocialisták ügynökfelelősét

2005.01.25. 18:08
Gyurcsány Ferenc a hétvégén Burány Sándor tudomására hozta, elégedetlen a szocialisták ügynöktörvény-tervezetével. A jogszabály előkészítésének felelőse szerint alkotmánymódosításra is szükség lesz. Az adatvédelmi biztos szerint ez nem jogállami megoldás.

Az adatvédelmi biztos szerint már a szocialisták jelenlegi ügynöktörvény-tervezete is aggályos, mert sérülhet a megfigyeltek és a "harmadik személyek" információs önrendelkezési joga, a miniszterelnök szerint viszont túl puha, amit Burány Sándor által vezetett csapat eddig összehozott. Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc emiatt az elmúlt napokban többször is magához hívta a szocialisták frakcióvezető-helyettesét, és újabb és újabb utasításokat adott, hogy "irányítsa" a tervezet készítőit.

Az összes iratot nyilvánosságra hoznák, illetve mégsem

Az MSZP és a kormány a múlt év végén jelentette be, hogy nyilvánosságra hoznák az összes olyan iratot, amely a rendszerváltás előtt születetett a III. főcsoportfőnökségnél. Azóta többször is visszakoztak az eredeti tervhez képest, ezért Gyurcsány - legutóbb hétfőn - magához hívta Burány Sándort. Burány szerint Gyurcsány csak bátrabb törvényelőkészítést kért tőle, ami azt jelenti, hogy akár alkotmánymódosítással is számolhat.

Kiegészítenék az alkotmányt

Burány az Indexnek azt mondta, a héten nyivánosságra hozzák az MSZP ügynöktörvény-tervezetét, addig részleteket nem árult el, azt viszont elmondta, hogy az alkotmányt azzal egészítenék ki, hogy közérdekűnek minősítenék a rendszerváltás előtt a III. főcsoportfőnökségnél készült nemzetbiztonsági iratokban szereplő személyes adatokat. Szerinte ezzel a megfogalmazással elérhetnék, hogy az alkotmánybíróság ne gördítsen akadályt, a tervek szerint január 31-ig benyújtott törvénytervezet elé.

Urban legend

Úgy tudjuk, hogy az MSZP csak a Történeti Levéltárban őrzött iratokkal kapcsolatban szándékozik nyilvánosságra hozni a dokumentumokat. Felvetésünkre, hogy csaknem ugyannyi iratról beszélnek még a Belügyminisztérium irattáraiban, azt mondta, "legendák születtek".

Önhibáján kívül

Az adatvédelmi ombudsman kedden küldte el állásfoglalását Burány Sándornak a tervezettel kapcsolatban. Az Indexnek azt mondta, több ponton aggályosnak tartja javaslatot. A legjellemzőbb hibája a törvénytervezetnek, hogy "a megfigyeltek és a harmadik személyek információs önrendelkezési joga sérülne" - mondta. Ha például a titkosszolgálat a rendszerváltás előtt becsöngetett valakihez amiatt, hogy abból a lakásból figyeljen meg egy másik lakást, akkor a házigazda, anélkül, hogy tudomása lenne róla, operatív kapcsolattá vált, és nyilvántartásba vehették.

Nem jogállami megoldás

Azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták az alkotmányt is módosítanák a tervezet érdekében, Péterfalvi azt mondta, nem jogállami megoldás, mert ezzel csak az alkotmánybíróság normakontrollja alól húznák ki a talajt. A személyes adatok közérdekűvé változtatásának pedig nem látja indokoltságát.