Eleonóra
-1 °C
2 °C

Karakteresebb ügynöktörvényt akar Gyurcsány

2005.01.22. 13:52
Kapcsolódók (8)
Minimális javaslatnak tekinti az MSZP ügynöktörvény-tervezetét Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, kormánya a múltat tágabb részleteiben feltáró, karakteresebb törvényt akar. Ezt leszámítva az MSZP és a kormány kölcsönösen elégedett egymással.

Bár az MSZP előterjesztése az ügynöktörvényre jó lépés, a kormány "ennél karakteresebb, nyitottabb, a múltat mélyebb és tágabb részleteiben feltáró és ehez egyéb jogszabályok módosítását is igénylő közelítést fog támogatni", jelentette ki Gyurcsány Ferenc a szocialisták választmányi ülését követően. Az MSZP pénteken fejezte be a Történeti Levéltárról szóló törvény módosításának tervezetét, mely azonban továbbra is komolyan védte volna az "intim szférát és a nemzetbiztonsági érdekeket".

Optimális minimum

Gyurcsány szerint az MSZP tervezetével megszületett a minimális javaslat, jövőbeni egyeztetésein azonban nem a minimumot, hanem "az ennél lényegesen kiterjedtebb optimumot" fogja keresni.

A tervezet szerint azokat az adatokat lehet majd megismerni, amelyek operatív kapcsolat, hálózati személy vagy olyan hivatásos alkalmazott, illetve hatósági eljárás során eljáró személy azonosításához szükségesek, akinek a személyi anyaga a levéltárban van. Az előterjesztés szerint a különleges személyes adatok nem lesznek megismerhetőek. Az MSZP december második hetében jelentette be, hogy fordítva eddigi álláspontján, az összes ügynökiratot a nyilvánosságra hozza. Előzőleg több közszereplőről kiderült, hogy a kilencvenes évek előtt a III-as főcsoportfőnökségnek jelentettek.

Jó párt, jó kormány

A választmányi ülésen megtárgyalták a 2006-os választások előkészületeit is. Amennyiben a választmány a szombati ülésen elfogadja az egyéni képviselőjelölt-állítás menetrendjét, már hétfőn megindulhat a "helyben hiteles, küzdeni és győzni tudó, kommunikációképes" jelöltek kiválasztása, mondta el Hiller István pártelnök és Simon Gábor választmányi elnök.

Gyurcsány kormányfő elégedetten távozott a megbeszélésről, mint mondta, "ilyen párttal a háta mögött a kormány könnyebben, a dolgokra koncentrálva tudja végezni a dolgát". Az MSZP elégedettségét a kormánnyal Hiller István tolmácsolta. "A párt céljaként azt határoztuk meg, hogy bázisa és segítője legyen a kormánynak, olyan partner, amely biztosítja az alapot egy olyan sikeres kormányzáshoz, mint amilyet az elmúlt hónapokban a Gyurcsány-kormánytól láttunk", mondta.