Bernadett
-2 °C
4 °C

Elkészült az ügynöktörvény tervezete

2005.01.21. 14:39
A szocialisták törvénytervezete szerint a különleges személyes anyagok ugyan nem, de azok az adatok megismerhetők lesznek, amelyek operatív kapcsolat, hálózati személy vagy olyan hivatásos alkalmazott, illetve hatósági eljárás során eljáró személy azonosításához szükségesek, akinek a személyi anyaga a levéltárban van. A szocialisták a jövő héten benyújtják az ügynötörvény.

Elkészült és várhatóan a jövő héten nyújtják be az ügynöktörvényt, közölte pénteken Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az elkészült ügynöktörvény az eredeti céloknak megfelelően védi az érintettek intimszféráját és a nemzetbiztonsági érdekeket, tette hozzá.

A törvényjavaslattal "az eredeti cél megoldható: megismerhetővé válik a teljes iratállomány, megszűnik a múlt, az információk monopolizálhatósága és kimazsolázási lehetősége" - jelentette ki a politikus. "Célunk (...), hogy az intim szféra és a nemzetbiztonság változatlanul védelmet élvezzen, ugyanis az érintettek magánélete nem válhat közprédává, és nem áll érdekünkben, hogy mindazokat nyilvánosságra hozzuk, akik a Magyar Köztársaság számára a mai napig hasznos információkkal szolgálnak", tehát azok neve nem lesz nyilvános, akik a mai napig aktívan szolgálják az országot, hangsúlyozta Burány Sándor.

A volt miniszterek és a történészek véleménye is számít
Fodor Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője csütörtökön közleményében azt hangoztatta: az MSZP meghátrálni látszik az ügynöklisták nyilvánosságát illetően. "Erre enged következtetni az a tény, hogy a szocialisták Boross Péter volt belügyminiszterrel, valamint Gálszécsy András volt titkosszolgálatokat felügyelő miniszterrel egyeztetnének" - hangsúlyozta a politikus. Kuncze szerint természetes, hogy a volt miniszterekkel egyeztet az MSZP, de azt is fntosnak tartják, hogy a történészek véleménye is számítson.

A tervezet szerint azokat az adatokat lehet majd megismerni, amelyek operatív kapcsolat, hálózati személy vagy olyan hivatásos alkalmazott, illetve hatósági eljárás során eljáró személy azonosításához szükségesek, akinek a személyi anyaga a levéltárban van. Az előterjesztés szerint a különleges személyes adatok nem lesznek megismerhetőek. Az Országgyűlés februári első ülésnapján kezdheti el a törvényjavaslat általános vitáját, és átlagos parlamenti átfutási idővel számolva - ami hat hét - március végére megszülethet a törvény. Burány szerint az MSZP javaslata a teljes nyilvánosságot biztosítja.

Hiller István és Kuncze Gábor közös sajtótájékoztatójukon kinyilvánították, hogy változatlanul ugyanazt mondják és ugyanazt akarják az ügynöklista nyilvánosságáról. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a képlet világos, miután az MSZP is teljes nyilvánosságot akar, természetesen a személyiségi jogok védelmére tekintettel.

Az MSZP december második hetében jelentette be, hogy fordítva eddigi álláspontján, az összes ügynökiratot a nyilvánosságra hozza. Előzőleg több közszereplőről kiderült, hogy a kilencvenes évek előtt a III-as főcsoportfőnökségnek jelentettek.