Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A honvédség hajlandó kárpótolni a civil alkalmazottakat

2001.02.16. 17:38
A Honvédségi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ) eredményesen egyeztetett a Honvédelmi Minisztériummal a megvont veszélyességi és egészségkockázati pótlékokkal, illetve az érintettek kompenzálásával kapcsolatban - közölte az Indexszel Breuer László a szakszervezet vezető titkára. Mint mondta, az alkalmazottak nagy része továbbra is megkapja az eddig utalt összeg nagy részét. Eközben a kecskeméti bázis szakszervezeti vezetője azt állítja, hogy ott sokan jogosulatlanul kapnak pótlékot.
A HODOSZ novemberben értesült először a pótlékok megvonásáról, és azóta folyamatosan érkeznek hozzájuk a panaszok. A civil alkalmazottakat tömörítő HODOSZ vezetője február elején az Indexnek kijelentette: ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor perre viszik az ügyet. Breuer szerint a per veszélye a tárgyalások eredményeképpen mostanra elhárult, hétfőn valószínűleg aláírják a megállapodást a Kárász Jánossal, a Honvédelmi Minisztérium gazdasági ügyeket felügyelő helyettes államtitkárával.

A szakszervezeti vezető elmondta: a megvont pótléknak megfelelő összeget, vagy annak egy részét az illetménybe építve megkapják a dolgozók. A minisztérium az összeg egynegyedét, a szakszervezet a teljes összeget beépítené a fizetésbe, a tárgyalások jelenleg az arányokról folynak. Az államtitkár által kötött megállapodást természetesen a miniszternek is el kell még fogadnia.

Azokon a munkahelyeken, ahol az egészséget veszélyeztető körülmények megváltoztak, már nincs ok a pótlék utalására, ott a HODOSZ is elfogadja a megvonást. Breuer szerint ez az eddig ismert kétezer érintettből három-négyszázra vonatkozhat.

A katonák ,,nem vették észre" a csökkentést?

A HODOSZ szerint a katonákat is érinti a pótlékok megvonása, bár lehet, hogy ők még egyszerűen ,,nem vették azt észre", mert a civil alkalmazottaknál azonnal levonták az összeget, a katonáknak viszont a megvonás után egy évig jár a pénz. Breuer szerint azért is elképzelhető, hogy a katonák egy része nem tud a változásról, mert a felettesek sokszor nem értesítették az érintetteket.

Farkas László őrnagy, a Honvédszakszervezet (a katonákat képviselő honvédségi érdekképviselet) vezetője kérdésünkre elmondta, hogy még nem ismeri az ügy részleteit, és a katonák bérezése nagyon sok ponton eltér a civilekétől, de feltétlenül kivizsgáltatja a kérdést.

Kecskeméti ellentétek

A HODOSZ és a kecskeméti bázison működő alszervezet vezetője között eközben komoly ellentét alakult ki a pótlékokkal kapcsolatban. Az alszervezet titkára, Dr. Vancsura István azt kifogásolta, hogy a bázison az alkalmazottak 95 százaléka kap ilyen típusú fizetéskiegészítést, míg tizenkét ember nem. Vancsura, miután a tizenkét alkalmazott pótlékáról nem született kedvező döntés, az emberi jogok országgyűlési biztosához és a minisztériumhoz fordult, mivel szerinte sokan jogosulatlanul kapják a pénzt, míg másoknak meg kellene azt ítélni.

Breuer szerint arról van szó, hogy a szakszervezeti vezető (akit a HODOSZ szerint a tagság nem is támogat) sem kap pótlékot és csak ezért érdekli ennyire a tizenkét ember sorsa. Vancsura azonban állítja, hogy a kecskeméti bázison rengeteg szabálytalanság történik, és őt azért büntetik, mert ki meri nyitni a száját. Vancsura Istvánt egyébként átszervezésre hivatkozva már felmentették, de a titkár emiatt pert indított a bázis parancsnoka ellen.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.