Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Újabb perek és bírói végrehajtások a tűzoltók elmarad bére miatt

2001.02.13. 17:27
A belügyminiszter éves értékelésében alaptalanul ítélte a tárca munkáját eredményesnek - vélekedik a tűzoltók szakszervezete. Az elmaradt hétmilliárdnyi délutáni és éjszakai pótlék kifizetése továbbra sem történt meg, annak ellenére, hogy a legfelsőbb bíróság is jogosnak ítélte a tűzoltók követelését. A szakszervezet megelégelte a kormány hozzáállását, és politikai eszközökkel kívánja a tűzoltók jogait érvényesíteni. Készítenek egy olyan dokumentumot is, amely az elmúlt két év törvénysértéseit tartalmazza, és a felelősöket is megnevezik benne. Pintér Sándor köztük lesz.
A Belügyminisztérium éves értékelésén félrevezették az embereket - vélekedik a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvezető elnöke. Gálos Imre keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter február 7-i évértékelő beszédében olyan adatok hangzottak el, melyek nem fedték a valóságot. A belügyminiszter jónak értékelte a tárca munkáját mind jogalkotás, mind gazdálkodás terén. A legfelsőbb bíróság által is megítélt hétmilliárdos pótlékra tekintettel ez korántsem áll fenn.

Gálos Imre
A Belügyminisztérium álláspontja szerint az önkormányzati hivatásos tűzoltók munkáltatói az önkormányzatok, ezért a délutáni és éjszakai pótlékok kifizetésének terhe is rájuk hárul. Ezt a önkormányzatok, a szakszervezet, sőt a legfelsőbb bíróság is másképp véli. Két és fél éve perek sorozata kezdődött az elmaradt bérek miatt, amelyet a tűzoltók sorra nyertek meg. A Belügyminisztérium azonban nem hátrált meg, továbbra sem fizet.

Összefoglaló a törvénysértőkről: Pintér is köztük van

,,Jó néhányszor rátapostak a lábunkra, és belénk könyököltek" - fogalmazott Gálos Imre. Úgy tűnik, hogy a hatalom egyes képviselői félreértették a tűzoltókat, megalkuvónak, és nyuszinak gondolták őket. Az országos választmányuk abban látja a megoldást, hogy politikai eszközökhöz folyamodnak. Két héten belül elkészítik azt a dokumentumot, amely az elmúlt két év ellentmondásait, törvénysértéseit foglalja össze, és megnevezi a felelősöket is. Ezek között Pintér Sándor is helyet kap. Az írást a legfelsőbb ügyésznek küldik el.

Ezen kívül a szakszervezet minden olyan pártot, politikai szervezetet megkeres, amely hangok adhat a tűzoltók problémáinak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik politikai csoporthoz is csatlakoznának.

Újabb perek, újabb végrehajtások

A szakszervezet úgy döntött, ha március 1-jén a fizetésekben nem szerepel a délutáni és éjszakai pótlék, akkor újabb pereket indítanak. Nem szívesen éltek eddig a bírói végrehajtás lehetőségével, de nem látnak más megoldást. Gálos Imre utalt arra az esetre, amikor egy városi tűzoltóság egy hétig teljesen ellehetetlenült, mert üzemanyagra sem volt pénzük. A vezetőknek, és a lakóknak az volt a szerencséjük, hogy nem történt akkor a környéken nagyobb baj. Egy ilyen végrehajtásnál nem azokon csattan az ostor, akiken kéne - fogalmazott a szakszervezet ügyvezető elnöke.

Eddig Budapest, Győr és Kaposvár önkormányzata előlegezte meg a pótlékok kifizetését, arra gondolva, hogy a Belügyminisztériumtól behajthatják. További városokban nem várható hasonló lépés, mert az önkormányzatokat a BM nem hivatalosan úgy tájékoztatta, hogy nem kapják vissza a teljes összeget.