Natália
-3 °C
8 °C

Ha nincs megegyezés, sátrat vernek az egyetemisták

2006.08.29. 10:26
Szeptember 21-én a Kossuth térre szervezett tandíjellenes demonstrációt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Tiltakozó akciók lesznek a vidéki egyetemi városokban is. Hiller István oktatási miniszter kitart a fer mellett és azt hangsúlyozza: a befolyó pénz kizárólag az egyetemeké lesz.

Szeptember 21-én a fővárosban, a Kossuth téren tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) demonstrációját a tandíj ellen, jelentette be Schöberl Márton elnökségi tag keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Várnak minden felsőoktatási hallgatót és magyar állampolgárt, akik egyetértenek azzal, hogy a felsőoktatásban valódi reformra és nem tandíjra van szükség. Minden magyar állampolgárra számítanak, de semmilyen párt támogatásából nem kérnek.

A délután öt órakor kezdődő demonstrációra minimálisan 10 ezer részvevőre számítanak.

Sátrat is vernek

A tüntetés nem cél, hanem eszköz, hogy a kormány, a parlament felé valódi társadalmi igényt jelenítsenek meg.

Kérdésre válaszolva Schöberl elmondta: a szeptember 21-i demonstrációtól függetlenül más figyelemkeltő akciókra is kell számítani, többek között Debrecenben és Szegeden, de több egyetemi városból is jelezték a hallgatói önkormányzatok hasonló akciókban gondolkodnak.

A HÖOK elnökségi tagja közölte: soha nem mondták, hogy teljes mértékben tandíj ellenesek, azonban jelen formájában semmiképpen sem tudják elfogadni azt. Az egyeztetésre továbbra is nyitottak.

A szeptemberi demonstrációról több civil szervezettel is egyeztettek, jelezte részvételi szándékát többek között a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, illetve a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete is támogatja a megmozdulást és meghirdeti a hallgatói akciót a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete is.

Arra a felvetésre, hogy terveznek-e most hosszabb demonstrációt hasonlóan az 1995-ös tandíj-ellenes tüntetéshez, "sátorveréshez", közölte: amennyiben a mostani tüntetés illetve a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az önkormányzati választások után nem zárkóznak el a hagyományok felélesztésétől.

Hiller: a fer-nél nincs jobb

"Magyarországon mindenkinek az alkotmányt és a törvényeket betartva természetesen joga és lehetősége van véleményének nyilvános, akár csoportos megjelenítésére, én ezt maximálisan tiszteletben tartom" - reagált a bejelentésre Hiller István oktatási miniszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy korábbi tárgyalásaikon a hallgatói szervezet stratégiai partnerséget fogadott a magyar felsőoktatás átalakításáért.

Hiller szerint vannak olyan kérdések, amelyekben egyetértenek, másokban a hallgatók radikálisabbak, és elutasítják a fejlesztési részhozzájárulást (fer). A miniszter egyértelművé tette, hogy elkötelezett a felsőoktatás színvonalának emelésében, a fer pedig ennek szerves része.

Hiller jelezte, szívesen fogad minden konstruktív javaslatot, ám eddig egy olyat sem hallott, amely egyesíteni tudná a versenyszemléletet, a teljesítményelvet, valamint megteremti az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés közötti kapcsolatot.

A pénz az egyetemeké

Hiller szerint "ez a rendszer egyetlenegy forintot nem vesz ki a magyar felsőoktatásból, ettől a magyar államkincstár egyetlenegy fillérrel sem gazdagodik, minden ott marad az intézményeknél".

A nemrég módosított felsőoktatási törvény szerint először 2008-ban kell majd tandíjat fizetniük az akkori másodéveseknek. Az alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot.

A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent.

A tandíjból befolyt összeg az egyetemnél marad, legkevesebb egyharmadát, maximum felét kötelezően ösztöndíjra kell fordítaniuk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.