Aliz
6 °C
14 °C

Diáktüntetést szerveznek a tandíj ellen

2006.07.12. 14:24
Ősszel tüntetni fognak az egyetemisták, ha az Országgyűlés elfogadja a tandíj bevezetését – jelentette be a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. A szervezet szerint Hiller István elismerte, hogy mindenféle előkészítés nélkül akarják bevezetni a fejlesztési részhozzájárulást.

Ha a felsőoktatási törvényt a Parlament úgy fogadja el, hogy az államilag támogatott hallgatókat bármilyen tandíjjellegű hozzájárulást kell fizetniük, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) megkezdi egy őszi demonstráció előkészítését - jelentette be Ekler Gergely a szervezet elnöke.

Az Országgyűlés már tárgyalja

A demonstráció nem cél, hanem eszköz, hogy együttműködésre és együttgondolkodásra sarkallják az Oktatási és Kulturális Minisztériumot – hangsúlyozta a HÖOK elnöke.

Az Országgyűlés már tárgyalja Hiller István oktatási és kulturális miniszter törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 2007-től az államilag finanszírozott képzésre járóknak is kellene fejlesztési részhozzájárulást (fer) fizetniük.

A fer az alapképzésben 105 ezer forint, a mesterképzésben 150 ezer forint lenne tanévenként, de ettől az egyetemek plusz/mínusz 50 százalékkal eltérhetnek. A pénz az egyetemeknél maradna, s a legjobban tanulóknak nem kellene fizetni, ők tanulmányi ösztöndíjat is kapnának.

A HÖOK kezdettől elutasította a tandíj bevezetését. A szervezet álláspontja az volt, hogy amíg a felsőoktatás rossz, pazarló finanszírozásán nem változtatnak, semmi értelmét nem látják a hallgatói hozzájárulásnak.

A szervezet képviselői két héttel ezelőtt tárgyaltak Hiller István miniszterrel. Ott az az egyezség született, hogy a tárca június 10-ig ismerteti a felsőoktatási reform további menetét.

A tárca elemez

A tárca a határidőre el is küldte a HÖOK-nak a menetrendet, amelyben főként elemzések elkészítését vállalta a szakok piacképességéről, az egyetemi fejlesztések és az integráció tapasztalatairól, a hallgatók élet- és munkakörülményeiről, valamint és a munkaerőpiac diplomások iránti igényeiről. Konkrét ígéret az volt, hogy a tárca szeptember 30-áig kidolgozza a hallgatói térítések, juttatások, és a hallgatói hitel egységes rendszerét , illetve felállít egy Felsőoktatási Minőségirányító Testületet.

A HÖOK helyesnek és támogatandónak tartja az oktatási tárca elképzeléseit. A szervezet szerint azonban a tárca elismerte, hogy a szükséges hatástanulmányok elkészítéséhez legalább egy év kellene. A HÖOK szerint ezzel Hiller István mindenféle előkészítés nélkül, sőt saját koncepciójával is ellentétes elveket követve terjesztette a tandíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé.

A minisztérium későbbre ígért választ. Hiller István a HÖOK elnökének címzett levelében azt írta: "a magyar felsőoktatás átfogó, koncepcionális modernizálását szükségesnek tartom és végig is kívánom vinni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?