Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Ismét házi őrizetbe került Kerék Csaba

2004.10.28. 12:46
A Budai Központi Kerületi Bíróság - nem jogerős döntésével - újra házi őrizetbe helyezte Kerék Csabát, a Britton cégcsoport egykori magyarországi képviselőjét. Szeptember végén egyszer már házi őrizetbe került Kerék, ám akkor az ügyészség indítványára a másodfokon döntő fővárosi Bíróság visszaküldte a vállalkozót a börtönbe.
A Kulcsár-ügyben pénzmosással gyanúsított Kerék Csaba előzetes letartóztatását csütörtökön ismét megszüntette az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) és egyúttal megint házi őrizetbe helyezte a Britton cégcsoport egykori magyarországi képviselőjét - mondta a gyanúsított ügyvédje az MTI-nek.

Kis megszakítással június 10. óta előzetesben

Kerék Csabát ügyészi utasításra június 10-én az ártándi határátkelőhelyen fogták el és rövidesen előzetes letartóztatásba helyezték. A BKKB szeptember 30-án döntött a letartóztatás megszüntetéséről. Kerék Csaba akkor az ügy első számú gyanúsítottjával, Kulcsár Attilával egyidőben került házi őrizetbe, ám az ügyész Kerék Csaba esetében fellebbezett és a Fővárosi Bíróság ennek helyt adva október 18-án ismét elrendelte letartóztatását.

Ruttner György ügyvéd, Kerék Csaba védője csütörtökön az MTI-nek elmondta: "Az ügyész ezúttal is fellebbezett, ám szóban nem adta elő indokait. Bízom abban, hogy a másodfokú bíróság ezúttal helyben hagyja a letartóztatás megszüntetését elrendelő határozatot. A hatóságok nem váltogathatják hetente az álláspontjukat."

Kerék nem sértette meg a házi őrizet szabályait

Hozzátette: jelen eljárásban azzal érveltek a letartóztatás megszüntetése mellett, hogy annak egyetlen indoka eddig is csupán a szökés, elrejtőzés volt. Kerék Csaba viszont szeptember 30-ai házi őrizetbe helyezése után egyetlen alkalommal sem sértette meg a kényszerintézkedés szabályait.

Az ügyészi fellebbezést követő másodfokú határozat meghozatalakor már ezt a tényt is értékelheti a Fővárosi Bíróság - mondta Ruttner György. Hozzátette: védencét utoljára több mint három hónapja hallgatták ki. "A BKKB ezúttal a házi őrizet legenyhébb formáját rendelte el. Azaz Kerék Csaba tartózkodási helyét nem folyamatosan, csupán szúrópróbaszerűen, naponta egy alkalommal ellenőrzi a rendőr járőr" - mondta az ügyvéd.

Kulcsár házi őrizetben maradhat

A BKKB szerdán a főügyészség indítványára két hónappal, december végéig hosszabbította meg Kulcsár Attila házi őrizetét. Ihász Sándor fővárosi főügyész korábban az MTI-nek elmondta: a volt bróker feltáró, beismerő vallomást tett és az ügyet előrevivő adatokat szolgáltatott, ezzel szemben Kerék Csaba nem tett ilyen jellegű vallomást, nem segítette a nyomozást. A főügyész szerint eltérhet a terheltek büntetőeljárásban tanúsított magatartása, ennek azonban hatása lehet arra, hogy velük szemben milyen kényszerintézkedésre kerül sor.

Ruttner szerint elfogult a főügyész

Ruttner György Ihász nyilatkozatára hivatkozva elfogultsági indítványst jelentett be még korábban Ihász Sándorral szemben, kérve azt, hogy zárják ki az eljárásból. Az indítványról a Legfőbb Ügyészség dönt majd. Ruttner véleménye szerint a brókerügyben követett ügyészségi gyakorlat megvalósítja a törvényben tiltott "párhuzamos nyomozás" tényét. Ruttner emlékeztet arra, hogy a brókerügy nyomozásának kezdetén Ihász még maga is hallgatott ki gyanúsítottakat, majd a kiemelt ügyek osztályának vezetőjeként ő fogta össze a rendőri egységeknél és az ügyészségen párhuzamosan folyó nyomozati cselekményeket. Fővárosi főügyészi kinevezése óta Ihász egy személyben dönthet egyes nyomozati cselekmények - így saját korábbi munkájának - megítéléséről.

Ruttner azért tartja elfogultnak Ihászt, mert amikor az ügyészség Kulcsár Attila előzetes letartóztatásának megszüntetését indítványozta, Kerék Csaba esetében a letartóztatás fenntartása mellett állt ki. A bíróság az ügyészi indítvánnyal szemben Kerék Csabát is házi őrizetbe helyezte. Ruttner szerint a történtek miatt már nem várható Ihász Sándortól elfogulatlan döntés Kerék Csaba ügyében.

Érdekes momentuma az ügynek az is, hogy Kerék Csaba ismételten börtönbe küldéséről nem az a bírói tanács határozott másodfokon, amely a kezdetek óta foglalkozik a brókerüggyel, hanem a döntés meghozatala előtt egy nappal átadták az aktákat egy, az ügyet nem ismerő tanácsnak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!