Mária
-6 °C
-2 °C

'A szentségit, elég a jogászkodásból!'

2001.05.05. 19:02
"A szentségit! Elég ebből a jogászkodásból! Elég ebből a vacakolásból! Döntsön a magyar ember, döntsön a kisgazda párthatalom!" - üvöltötte Lányi Zsolt, a kisgazdák reform és polgári tagozatának vezető személyisége a mikrofonba, mire az Index riporterének torkán megakadt a sör, és vadul előrántotta jegyzetfüzetét. A polgári platform és a "reformerek" szombaton leváltották a Független Kisgazdapárt elnökét, Torgyán Józsefet és a teljes elnökséget. Mivel "a magyar ember ért a szóból", a küldöttek egyhangú döntést hoztak: a kisgazdapárt új elnöke Lányi Zsolt, aki ígéretet tett: "a magyarok javát szolgálja eztán".
Lányi Zsolt
"Olyan ember kell a kisgazdapárt élére, aki elviseli, hogy esetleg támadják, és elviseli, hogy a liberális sajtó esetleg azt mondja: nem legitim. Na és akkor mi van?" - fűzte hozzá a párt frissen megválasztott elnöke szombaton, a kisgazdák reformer- és polgári tagozatának budapesti kvázi nagygyűlésén, mely a nap folyamán választmányi nagygyűléssé nőtte ki magát, és leváltotta a kisgazdapárt teljes korábbi elnökségét. No, de haladjunk csak szépen sorban, "Jézussal előre", ahogy a magyar paraszt mondja, "miután megcsókolta a földet, és egy rögöt az eke szarvára vetett".

"Torgyán József a Sátán"

Már délelőtt tizenegykor zsúfolásig megtelt az Olimpiai Stadion. A tömött sorokban érkező küldöttek politikai állásfoglalása egyértelműnek tűnt: "Hiába erőlködsz szemfényvesztő Sátán, nem hisz neked senki, takarodj, Torgyán!" - állt vastag betűkkel egy magasra tartott transzparensen. A magukat Országos Nagygyűlésnek nevező sok száz vidéki földforgató nevében Várhelyi András, "reformer" honatya nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében rendre angyalokra és a "jó Isten szeretetére" hivatkozott, így az Index riportere is biztos lehetett abban: legitim izzadságszagot szív.

Várhelyi sokáig beszélt arról, hogy ki a magyar és ki nem, hogy hogyan lepi el a mocsok a magyar földet, hogy a másság, a globalizáció és a liberalizmus korában a magyar embernek szüksége van a jobboldali, és magyar kisgazdapártra. Várhelyi az időt húzta. A budapesti dzsemborin résztvevő politikusok ugyanis kezdettől arra vártak, mikor fullad botrányba a ceglédi ellengyűlés, mikor érkeznek meg a fővárosba azok a küldöttek, akik Cegléden - sikertelenül - bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Torgyán József ellen.

"Bort, búzát, békességet!"

Kisgazdakuruttyoló
A gyűlés szünetében egy gyönyörű kolléganő lelkendezve mutatta zsebkönyv méretű szerzeményét, amiért az Index riportere komoly áldozathozatalra is képes lett volna. Erre azonban szerencsére nem volt szükség. A füzetet maga "Gacsaj Pesta elszármzottja", Zsivány Lajos szerkesztette és rímhangszerelte. Íme egy kis ízelítő a tartalomból:

T. Józsi (elhúzott) nótái: Kisgazdakuruttyoló

(A közismert népdal szerint)

Száraz tónak nedves partján Egy kisgazda kuruttyol. Hallgatja a Torgyán Jóska, Ki a vízben lubickol. Sej-haj patakvér! Megpendül a kaszaél. Sej-haj patakvér! Megpendül a kaszaél.

Ha megpendül, most megpendül. Ez a jövő próbája. Állj ki gazda a földedre, s ne szavazz Horn Gyulára! Sej-haj patakvér, A kisgazda kincset ér! Sej-haj patakvér, A kisgazda nem alél!

A "reformerek" ugyanis szombat estére új elnököt akartak. Ez kezdettől fogva világos volt. Várhelyi után Lányi Zsolt beszélt a magyar földről, a kommunistákról és az igaz kisgazdákról, a rög szagáról és az eke vágásáról, de Ceglédről továbbra sem érkezett híradás. Fél egy tájban elfogytak a szónokok, és megérkeztek az első hírek Torgyán-földről. "Több száz kisgazda buszokkal, vonattal és autóval megindult a fővárosba" - jelentette be ekkor Várhelyi, akit szívesen jelölnék minden létező színművészeti díjra, mert ilyen körmönfont "bortbúzátbékességet-ezést" még életemben nem hallottam. A honatya retorikájában egymást érték az angyalok, a szentek, a magyar igaz emberek és a "Jóisten" személyesen. Nem akárki áll a reformerek mögött.

Délután kettőig a gyűlés szünetet rendelt el, ami azt jelentette, hogy megkezdődött a közelharc a sörért és a virsliért. Meglett doni kozákok taszajtottak félre meglett ötvenhatos vitézeket a büfé előtt összegyűlt tömegben, folyt a lé, állt a bál. A ceglédiek eközben már úton voltak.

"A szentségit! Elég a vacakolásból"

Három óra felé befutottak az első buszok. Cseh Sándor és hívei - csaknem kétszáz dühös ember - csatlakozott az "igazi nagygyűléshez". Az egyre ritkább levegőjű teremben Lányi magához ragadta a mikrofont. "A szentségit! Elég ebből a jogászkodásból! Elég ebből a vacakolásból! Döntsön a magyar ember, döntsön a kisgazda párthatalom!" - kiabálta hangosan, mire a tömeg zúgni kezdett, sőt egyesek kiáltoztak, az Index riportere pedig már-már hallani vélte: "Szabadítsuk ki Táncsicsot börtönéből!" - amikor az elnökjelölt világossá tette kívánságát.

A nagygyűlés perceken belül országos nagyválasztmánnyá alakult, annak ellenére, hogy sokak szerint a mutáció nem volt legitim, mert Ceglédről nem jött át annyi választmányi ülnök, amennyi szükséges lett volna ahhoz, hogy a nagygyűlés választmánnyá nemesedve személyi döntéseket hozhasson. Lányi Zsolt türelme azonban elfogyott. A népek adrenalinszintje csúcsokat döntött, nem volt visszaút. Torgyán Józsefet az Olimpiai Stadion leváltotta, Lányit pedig kinevezte a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt új elnökének. A kockát elvetették, ki tudja, hol áll meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.