Alfréd
-3 °C
3 °C

Sípokkal mennek a Fejér megyei kisgazdák Ceglédre

2001.05.04. 19:10
Sípszótól lesz hangos a holnapi ceglédi sportcsarnok, ugyanis az Index információi szerint a kisgazda országos nagygyűlésre és nagyválasztmányra az FKGP Fejér megyei elnöke több tucat sípot vett. Fütyülőjük megfújásával próbálják majd nemtetszésüket kifejezni a megyei küldöttek, akik több mint ötvenen lesznek jelen. A rendzavarással azt próbálják megakadályozni, hogy Torgyán József továbbra is a kisgazdák elnöke legyen. Balogh Gyula már elkezdte összegyűjteni a leváltásához szükséges aláírásokat. Szabó János tudomása szerint több száz kisgazda képviselő írta alá azt az indítványt, amely Torgyán leváltását szorgalmazza. Gyimóthy Géza szerint nincs realitása Torgyán leváltásának.
Több megyei küldött elkezdett már szervezkedni Torgyán József holnapi megbuktatása érdekében. Úgy tudjuk, hogy a ceglédi nagygyűlésre és nagyválasztmányra az FKGP Fejér megyei elnöke Orosházi György országgyűlési képviselő sípokat vett a több mint ötven megyei küldöttjének. Akkor fújják meg a fütyülőjüket, ha a rendezvényt levezénylő Gyimóthy Géza nekik nem tetsző kérdéseket szeretne megvitatni. A ceglédi sportcsarnokban vezényszóra egyszerre zendít majd rá több mint ötven kisgazda, s a jó akusztikájú építményben elnyomják a párt alelnökének hangját. Szerettük volna megkérdezi erről Orosházit, ám ő elzárkózott a nyilatkozattól.

Torgyán József
Eközben Balogh Gyula volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisgazda elnök, akinek a múlt héten felfüggesztették a párttagságát szintén elkezdett Torgyán József ellen szervezkedni. Ő aláírásokat gyűjtöget az elnök leváltásáért. Mint arról az Index korábban már beszámolt, a jelenlévő küldöttek kétharmadának szavazata szükséges ahhoz, hogy eltávolítsák Torgyán Józsefet az elnöki székből.

A reformkisgazdák is úgy készülnek, hogy holnap megbukik Torgyán József. - Torgyán József ceglédi csatája a kirekesztésről és a rombolásról szól, a mi nagygyűlésünk azonban a jövőbe tekint - tett különbséget Lányi Zsolt, a magát reform-polgári platformnak nevező kisgazda csoportosulás vezetője a szombaton esedékes két kisgazda rendezvény között. A reformkörökben "felfüggesztett elnöknek" nevezett Torgyán ugyanis Cegléden tartja a párt országos nagygyűlését a hétvégén, ez a tény azonban nem akadályozza meg Lányit és társait abban, hogy ők is országos nagygyűlést tartsanak a budapesti Olimpiai Csarnokban.

Torgyán szombati rendezvényén a botrányon kívül a világon semmi sem történik majd, az egyetlen ceglédi napirendi pont ugyanis az elnök beszámolója lesz a rendkívül sikeres elmúlt három évről" - ironizált Lányi, majd hozzátette: "A mi nagygyűlésünkön ezzel szemben tiszteletreméltó emberek lesznek jelen, akik együtt munkálkodnak a jövő kisgazdapártjának megteremtésén. Várjuk mindazokat a kisgazda küldötteket, akiket nem engednek majd be a ceglédi gyűlésre" - jelentette ki a politikus.

Csúcs László, a "reformerek" másik vezetője hozzátette: türelmetlenül várják, hogy a rendőrség és az ügyészség tisztázza az FVM közpénzek felhasználási körülményeit. "Ki kell derülnie végre, hogy a minisztériumban rend van-e vagy rendetlenség. Ha rendetlenség van, a rendőrségnek kell intézkedni az ügyben" - fogalmazott a politikus.

Gyimóthy: nincs realitása Torgyán leváltásának
Gyimóthy Géza kisgazda alelnök szerint nincs realitása Torgyán József pártelnök leváltásának. Emlékeztetett arra: az FKGP pártalkotmánya szerint bármelyik küldött beterjeszthet bizalmatlansági indítványt a pártelnök ellen. Ezt azonban meg kell szavaznia a küldöttek kétharmadának ahhoz, hogy a nagyválasztmány napirendjére kerüljön. Hangsúlyozta: sem az országos elnökség tagjaitól, sem a megyei elnökségektől nem érkezett ilyen jelzés. Nincs realitása Torgyán József leváltásának, mivel ezt a küldöttek kétharmada biztosan nem szavazza meg - jelentette ki. Szabó János tudomása szerint több száz kisgazda képviselő írta alá azt az indítványt, amely Torgyán leváltását szorgalmazza.