Natália
-3 °C
7 °C

Mádl aláírt, de az alkotmánybírósághoz fordul

2003.06.30. 17:13
Aláírta a kórháztörvényt az államfő, ugyanakkor az alkotmánybíróságtól érdeklődik a parlament eljárásáról, illetve saját szerepéről. Mádl Ferenc három kérdést intéz az alkotmánybírákhoz azzal kapcsolatban, hogy a parlament egy hete változtatás nélkül hagyta jóvá a köztársasági elnök által korábban megfontolásra visszaküldött törvényt. A felvetések azonban nem befolyásolják a most aláírt jogszabály további sorsát.
Aláírta az úgynevezett kórháztörvényt Mádl Ferenc hétfőn, ugyanakkor az államfő alkotmányértelmezési beadványt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz a jogszabály elfogadásának körülményei kapcsán - jelentette be a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője sajtótájékoztatón, Budapesten. A kórháztörvényt Mádl Ferenc köztársasági elnök egy hete megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, amely még aznap változatlan formában fogadta el a jogszabályt.

Elvi kérdések a konkrét cselekvésért

Becker Pál hivatalvezető közölte: az eset kapcsán az államfő értelmezést vár az Alkotmánybíróságtól három kérdésben. Mint mondta, a kérdések elvi helyzetekre vonatkoznak, de tudni szeretnék, hogyan kell cselekedni konkrét esetben. Az államfő választ vár arra: az Országgyűlés mikor, milyen feltételek mellett tesz eleget újratárgyalási kötelezettségének. Kimeríti-e ezt, hogy a visszaküldést követő néhány órán belül, viszonylag rövid vita után a parlament változtatás nélkül elfogadja a törvényt? - tette fel a kérdést a hivatalvezető.

Alkotmányos-e a házszabály?

Kérdés az is, hogy a házszabály megfelel-e az alkotmány vonatkozó szakaszának. "A házszabály ugyanis a politikai vétóra visszaküldött törvény megtárgyalására a részletes vita egyik speciális feltételrendszerét állítja fel". Becker Pál rámutatott: a kórháztörvénnyel kapcsolatban az államfő a törvény alapelveit kérdőjelezte meg. "A házszabály szerint a szabályozás alapelveiről az általános vita keretén belül kell tárgyalni, és nem a részletes vita keretén belül" - mondta a hivatalvezető, hozzátéve: álláspontjuk szerint a házszabály ellentmondásban van az alkotmányban a köztársasági elnöknek biztosított jogkörrel.

Mádl Ferenc választ vár arra is, hogy köteles-e a parlamentnek újratárgyalásra visszaküldött törvényt elfogadás után minden esetben aláírni. Mi történik akkor, ha az újratárgyaláskor alkotmányellenes passzusok kerülnek a törvénybe, vagy ha az Országgyűlés a megismételt vitában, a szavazáskor jogszabályokat sért. Becker Pál kijelentette: értelmezésük szerint az alkotmány vonatkozó bekezdése minden esetben biztosítja a köztársasági elnöknek az alkotmányossági vétót.

Mit jelent, hogy részt vehet?

Az aggály hátteréről elmondta: az újratárgyalt törvényt az államfő köteles aláírni és azt követően öt napon belül kihirdetni. Az alkotmány egy másik bekezdése szerint viszont aláírás előtt a köztársasági elnök véleményezésre megküldi az Alkotmánybíróságnak a törvényt, ha annak valamely rendelkezését az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja. Mádl Ferenc arra is választ vár a testülettől, hogy pontosan mi annak az alkotmányos rendelkezésnek a tartalma, miszerint a köztársasági elnök részt vehet az Országgyűlés és bizottságai ülésén.

Becker Pál szerint a konkrét okot a kérdésre az jelenti, hogy a visszaküldött kórháztörvény vitájára az államfőt nem hívták meg. "Így nem volt lehetősége arra, hogy érveit kifejtse a törvény visszautasításával kapcsolatban." A hivatalvezető közölte: Mádl Ferenc nem kapta meg a házszabályban előírt határidőn, két napon belül a múlt hétfői rendkívüli ülés napirendi pontját.

Aláírt törvények

Kérdés, hogy ezzel a parlament csorbította-e az államfő alkotmányos jogkörét - tette hozzá Becker Pál. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a parlament ülésére szóló meghívást nem helyettesíti az a fax, amelyben az államfőt az alkotmányügyi bizottság ülésére hívták meg. Mádl Ferenc a kórháztörvény mellett aláírta a pártok finanszírozásáról, valamint a pártalapítványokról szóló törvényt is. Az államfő mindkét aláírt jogszabályt hétfőn elküldte Szili Katalin házelnöknek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!