Ivó, Milán
EUR 383,35 Ft
USD 365,61 Ft
6 °C
26 °C

A rendkívüli ülésen elfogadta a parlament a kórháztörvényt

2003.06.23. 21:45
A parlament két nem szavazattal elfogadta a kórháztörvényt. Az ellenzék a napirendi pont elfogadása előtt kivonult az ülésteremből. Kuncze Gábor szerint nem szakmai, hanem politikai okokból küldte vissza a köztársasági elnök a kórháztörvényt. A viharos ülésen az ellenzék hiányolta a miniszterelnököt, a szocialisták erre "Hol van Viktor?" bekiabálással válaszoltak. Az MDF Alkotmánybírósághoz fordul.
Az ellenzék kivonulása után elfogadta a parlament a hétfő estére összehívott rendkívüli ülésén a kórháztörvényt, amelyet a köztársasági elnök hétfő délelőtt megfontolásra küldött vissza a Háznak. Az ülésen az ellenzéki képviselők nem vettek részt, így a képviselők 192 igen és 2 nem szavazat mellett fogadták el a törvényt. Az ellenzék által benyújtott 14 módosító javaslatot a képviselők nem szavazták meg, így a törvényt ugyanabban a formában fogadták el, mint június 16-án. Nemmel szavazott a szocialista Páva Zoltán, és az SZDSZ-es Kiss Zoltán. Kiss jelezte, figyelmetlenségből "szavazott félre".

Kovács László, a szocialista párt elnöke szerint az ülésen nem európai módon viselkedett az ellenzék. A külügyminiszter mindezt arra alapozta, hogy még a napirendi pont elfogadása előtt az ellenzéki képviselők folyamatos bekiabálásokkal akadályozták a koalíciós képviselőket véleményük kifejtésében.

Hiányolták a miniszterelnököt

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint viszont a kormány semmibe veszi a köztársasági elnöki intézményt, a kormánynak ugyanis a köztársaság addig jó, amíg az ő érdeküket szolgálja. Szerinte házszabály- és alkotmányellenesen hívták össze a rendkívüli ülést.

Rogán sajnálatát fejezte ki, hogy a kormány rögtön hétfőre hívta össze a rendkívüli ülést, mert mint mondta, Medgyessy Péter éppen nyaral, így nem értesülhetett róla.

A szocialista képviselők válaszul bekiabálásaikban Orbán Viktor volt miniszterelnököt hiányolták.

Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi minisztérium szabad demokrata politikai államtitkára szerint a köztársasági elnök jogai nem sérültek, a kormány a törvény szerint cselekszik, és a rendkívüli ülés összehívása jogszabályoknak megfelelően történt. "A köztársaság alapintézményeit a kormány tiszteletben tartja, az ellenzék ne aggódjon" - fogalmazott.

Fekete nap, kivonulás

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az újkori demokrácia fekete napjaként említette a mai ülésnapot, szerinte ugyanis az ország többsége nem akarta ezt a kórháztörvényt. Az MDF korábban jelezte, amennyiben eredeti formájában fogadja el a Ház a törvényt, Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kovács László színjátéknak nevezte az ellenzék viselkedését. Ezt követően még az ellenzék a napirendi pont elfogadása előtt kivonult az ülésteremből.

A törvény indoklásában Csehák Judit egészségügyi miniszter elmondta, korábban kétórás találkozón vázolta a köztársasági elnöknek indokait.

Kuncze Gábor úgy vélekedett, hogy nem tesz jót az embernek, ha van egy lusta ellenzéke. Mint mondta, karácsonykor az ellenzék bevásárolni ment, most pedig hamarabb nyári szabadságra. Szerinte a köztársasági elnök nem szakmai, hanem politikai okokból küldte vissza a törvényt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek