Mádl Ferenc nem írta alá a kórháztörvényt

2003.06.23. 11:52
Mádl Ferenc nem írta alá a heves indulatokat, és a szakmai szervezetek ellenállását kiváltó kórháztörvényt. Mint közleményében írja, "őszintén reméli, hogy jobbító szándékú észrevételei az újratárgyalás révén egy olyan törvény meghozatalát eredményezhetik, mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget". A parlament rendkívüli ülése este nyolckor foglalkozik a törvénnyel, napirend előtti felszólalások is lesznek, ezen a napon másodszor.
A köztársasági elnök hétfőn a kórháztörvényt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfő délelőtt az MTI-t. Az államfő levélben tudatta döntését Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

Hiányzó hatástanulmányok

A köztársasági elnök megítélése szerint azáltal, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy profitra törekvő vállalkozások átvegyék a fekvőbeteg szakellátás működtetését, egy ismeretlen, hatásában nehezen kiszámítható új elem jelenik meg a kórházi ellátásban. Fennáll a veszélye, hogy a magas szintű ellátáshoz való egyenlő hozzáférés lehetősége jelentősen csökken. Az államfő aggályosnak tartja emellett, hogy a törvénnyel a gyógyszer, valamint a gyógyászati segédeszköz gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások is lehetőséget kapnak a privatizációban való részvételre. Ugyanarra a termékre nézve lehetnek eladók és vevők. Ez a lehetőség árfelhajtó és versenykorlátozó hatású lehet.

Mádl döntését jelentősen befolyásolta az is, hogy nem készültek a törvény lehetséges következményeit felmérő hatástanulmányok, legalábbis a szélesebb közvélemény számára ezek nem váltak ismertté. Egy ilyen, a lakosság egészét érintő nem hozható megnyugtató döntés anélkül, hogy a döntésnek az ellátásra és a rendszer egészére gyakorolt feltételezhető hatásai legalább alapjaiban ne legyenek ismertek.

Jobbító szándékú észrevételek

"Mádl Ferenc őszintén reméli, hogy jobbító szándékú észrevételei az újratárgyalás révén egy olyan törvény meghozatalát eredményezhetik, mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget" - hangsúlyozza az elnöki hivatal közleménye.

Mádl Ferenc köztársasági elnök a kórháztörvénnyel kapcsolatos döntése előtt több szakmai szervezettel, szakértővel is konzultált. A múlt héten Mikola István, a Fidesz kormány egyik egészségügyi minisztere, majd pénteken Csehák Judit jelenlegi tárcavezető fejtette ki álláspontját a jogszabályról a köztársasági elnök hivatalában.

Alkotmányossági aggályok

A törvény teret nyújtana a privatizációra az egészségügyben: akár egész kórházakat is vásárolhatnak befektetők, amennyiben tőkeemeléssel gyarapítják az intézmény vagyonát.

A június 16-án elfogadott törvény indoklásakor elhangzott: a privatizációtól várja a kormány, hogy többletforrás áramoljon az egészségügybe. Az ellenzék ugyanakkor éppen ellenkezőleg, illuziónak és a "nemzeti vagyon kiárusításának" tartja ezt. Az ellenzéki pártok ezért fordultak Mádlhoz, kérve: ne írja alá a szerintük alkotmányossági aggályokat felvető törvényt, és kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Mikola István szerint bizonyos érdekcsoportok egyes kórházakat magas értékű telkéért vennék meg. Az ellenzéki pártok kilátásba helyezték, hogy a törvény elfogadása esetén Alkotmánybírósághoz fordulnak. Csehák Judit Mádl Ferencet pénteken arról tájékoztatta, hogy a kormány szerint a kórháztörvény nem vet fel alkotmányossági aggályokat. A törvény ellen foglalat állást a Magyar Orvosi Kamara valamint az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is.

MSZP: Jó hír, MDF: tudomásul vétel

Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint jó hír, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök az Országgyűlésnek küldte vissza megfontolásra a kórháztörvényt, mivel ebben az esetben nincsenek alkotmányos aggályai a jogszabályt illetően. "Köszönet illeti az államfőt, amiért gondosan és gyorsan döntött" - fogalmazott a szocialista képviselő. Mint mondta, az Országgyűlés mai ülésén "meg tudja fontolni" a törvényt, amelynek elfogadása "nem szenved késedelmet".

A köztársasági elnök döntésével a kormány újabb esélyt kapott arra, hogy ismét megfontolja a kórház-privatizációra vonatkozó javaslatát - mondta Selmeczi Gabriella fideszes képviselő. Selmeczi Gabriella megjegyezte: a kormánykoalíció sem a Fidesz-frakció aggályait, sem a szakmai és civil szervezetek szempontjait nem vette figyelembe a kórháztörvény vitájában. "A szocialisták saját maguk lavírozták magukat olyan helyzetbe, hogy a parlamentnek újra kelljen tárgyalnia a kórháztörvényt"- fogalmazott a képviselő.

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését a kórháztörvény visszaküldéséről - közölte Csáky András hétfőn. Csáky András elmondta, a köztársasági elnök ugyanazon két ponton tartja aggályosnak a törvényt, amelyek esetében az MDF is jelezte kifogásait.

Csehák hisz a horoszkópjának

A miniszter nem lepődött meg
"Szomorúan, de meglepetés nélkül vettem tudomásul Mádl Ferenc döntését" - jelentette ki Csehák Judit egészségügyi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, aki hozzátette, annak azért örül, hogy a köztársasági elnök a törvényben nem talált alkotmányellenes pontokat és ezért nem az Alkotmánybíróságnak, hanem az Országgyűlésnek küldte vissza azt. Értelmezése szerint Mádl indoklásában az elmúlt hetek politikai hisztériájának elemei köszönnek vissza. A kormány változatlan formában hétfőn ismét benyújtja a kórháztörvényt a parlament elé, amennyiben a házbizottság délutáni ülésén erre felhatalmazást kapnak.

Arra a kérdésre, hogy ez már a második törvény, amit a tárcája készít elő és amit a köztársasági elnök visszadob, Csehák Judit azt válaszolta, hogy ő Bak és a horoszkópja szerint mindent kétszer kell megcsinálnia, hogy sikerüljön, de azt javasolja az égi előrejelzés, hogy ne adja fel.

Este 8-tól rendkívüli ülés napirend előttiekkel
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfő este nyolc órára összehívta az Országgyűlés ülését a köztársasági elnök által visszaküldött kórháztörvény tárgyalására. A házbizottság hétfői rendkívüli ülését követően a házelnök elmondta, hogy az ülésen napirend előtti felszólalások is lesznek, a vitát pedig a záróvita szabályai szerint folytatják le. A Fidesz képviselőcsoportja szerint az eljárás házszabályellenes.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla