Stefánia
0 °C
3 °C

A kórháztörvény normakontrollját kéri a Fidesz

2003.06.19. 14:56
Az alkotmánybíróság elé utalná a kórháztörvény módosítását a Fidesz. Az ellenzéki párt "szerencsésnek tartaná" ha a kormányoldal is egyetértene "az évszázad szociális paradigmájának" a legfőbb bírói testület előtti megmérettetésével. A Fidesz most a gyógyszertörvény módosításától tart.
Előzetes normakontrolt kér a kórháztörvényre Mádl Ferenctől a Fidesz. Mikola István, a párt egészségügyi egyeztető fórumának elnöke csütörtökön egyórás megbeszélést folytatott az államfővel az ügyben. "A köztársasági elnök úr mélyen foglalkozik a problémával, elképesztő szakértelmet árult el az egyórás beszélgetés során. Egészen biztos vagyok abban, hogy bölcs döntést fog hozni" - mondta Mikola.

Alkotmánybírósági megmérettetés

A volt egészségügyi miniszter "szerencsésnek" tartaná, ha a kormányoldal is egyetértene "az évszázad szociális paradigmájaként megjelölhető hatalmas jogszabály" alkotmánybírósági megmérettetésében.

A Fidesz most attól tart, hogy a kórháztörvény esetén tapasztalt "lopakodó kodifikáció" azaz a közvélemény kizárásával, a közmegegyezést kerülve meghozott módosítás "most a gyógyszerforgalmazás területén kezdődik meg".

Liberalizációtól tartanak

A sajtótájékoztatón megjelent Hankó Zoltán, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke szerint a kormány most a gyógyszerellátás liberalizációjára készül. Ennek első jelét abban látja, hogy a gyógyszertörvény módosításának tervezete szerint a jövőben az egészségügyi miniszter rendeletben szabályozhatná a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek körét.

Hankó Zoltán kifejtette, azért tiltakoznak az ilyen irányú módosítás ellen, mert a jogszabály-tervezet általánosságban minden gyógyszer forgalmazásának szabályozását miniszteri hatáskörbe utalja, és nem csak a jelenleg gyógykészítményként forgalmazott termékekre szűkíti le azt, ami szerinte betegjogokat érintő súlyos gyógyszerbiztonsági kérdés.