Ambrus
-7 °C
3 °C

Európai szervezetek elé kerülhet a szerbiai magyarverések ügye

2004.08.04. 18:47
"Diplomatikusan" megfenyegette Kovács László külügyminiszter a szerb államfőt, hogy ha folytatódnak a vajdasági etnikai villongások, és a kabinet továbbra sem lép fel határozottan ellenük, Magyarország európai fórumokhoz fordul.
A magyar külügyminiszter szerdán levélben arra kérte Vojislav Kostunica szerb kormányfőt, hogy vesse latba tekintélyét és személyes befolyását a vajdasági magyarságot ért attrocitások felszámolásában, a támadások felelőseinek felkutatásában és felelősségre vonásában. A külügyi tárca vezetője hétfő este telefonon konzultált Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével a szerbiai magyarságot ért legfrissebb, hétvégi attrocitásokról.

A NATO és az EU is elvárja

Kovács László a kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a magyarverések miatt levelet írt Kostunicának. Szerinte a szerb kormányfőtől nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió és a NATO is elvárja a kisebbségek jogainak biztosítását, a békés etnikumközi együttélés megteremtését.

Kovács László a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a levélben emlékeztetett Boris Tadic államfővel, Vojislav Kostunica miniszterelnökkel, valamint Vuk Draskovic külügyminiszterrel július 11-én folytatott tárgyalásaira. "Ezeken a találkozókon a szerb vezetők nem bagatellizálták el az incidenseket, és elismerték, hogy a szerb kormánynak ezért felelősséget kell vállalnia" - emlékeztetett Kovács László.

Kovács a levélben reményét fejezte ki, hogy a kialakult helyzet orvoslást nyer, és Magyarország nem kényszerül arra, hogy európai szervezetek fórumait felhasználva tegyen lépéseket a vajdasági magyarságot ért támadások ügyének rendezésére.

Ígéret vegyes vizsgálóbizottságra

Kovács László elmondta az újságíróknak, hogy a szerb fél egy vegyes bizottság létrehozására tett ígéretet, miután Kostunica - belügyminisztere társaságában - vajdasági politikai vezetőkkel, kisebbségi képviselőkkel találkozott, ám ez a bizottság még nem jött létre.

Levelében a magyar külügyminiszter leszögezte: "a magyar és a szerb nép évszázados kapcsolatai, a közös múlt és a közös jövő reménye önmagukban kellő alapul szolgálnak ahhoz, hogy Szerbia vezetése és a szerb társadalom elszigetelje a magyarsággal szemben erőszakos cselekményeket elkövetőit, és útját állja a hasonló fejleményeknek".

Kovács László egy úgynevezett kétszintű intézkedési csomag szükségességét is megfogalmazta, melynek keretében egyrészt azonnal sort kell keríteni a felelősök felkutatására és bíróság elé állítására, másrészt hosszabb távon lépéseket szükséges tenni az etnikai tolerancia elvének és a soknemzetiségű társadalom modelljének elfogadtatására a szerbiai közvéleménnyel.

Kasza József, a VMSZ elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a hét végén ismét magyar fiatalokat vert meg egy szerb banda Szabadkán, Temerinben pedig ismeretlen tettesek benzines palackokkal felgyújtottak egy magyar tulajdonban lévő üzlethelyiséget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!