Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Ezúttal balról támadták meg a Matulát

2004.10.22. 11:37
Egy a Matula Magazinban megjelent, MSZP-s politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós cikk miatt vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Népszava cikke pénteken úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy polgári- vagy büntetőeljárást indítanak az internetes fanzin készítői ellen.
A Népszava pénteki számában megjelent cikk szerint "gyomorforgató írás jelent meg a belügyminiszterről" a Matula Magazinban, ami miatt a "rendőrség és a belügyi tárca illetékesei" már foglalkoznak az üggyel. A Népszava úgy tudja, hogy "nem kizárt, hogy polgári- vagy büntetőeljárást indítanak a Matula Magazin készítői ellen". A Matulások közleményben reagáltak a Népszava cikkére.

Az Index megkérdezte a belügyi tárca illetékesét, hogy kíván-e a miniszter jogi lépeseket tenni a Homoki-Szabó Attila név alatt megjelent írás miatt. "Maga a cikk, ami a Matula Magazinban megjelent, annyira színvonaltalan és méltánytalan, hogy a belügyi tárca semmilyen formában nem kíván vele foglalkozni" - mondta az Index kérdésére Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője. "Az interneten olvasható trágár és obszcén írás teljességgel primitív és minősíthetetlen, nem a mi színvonalunk, egyetlen kultúrember sem foglalkozik vele érdemben, leginkább azokat minősíti akik írták." Ami a magazin többi írásában esetleg fellelhető rasszista, kisebbségeket sértő részleteket illeti, majd az illetékes hatóság foglalkozik vele - tette hozzá a szóvivő kérdésünkre.

Még nincs eljárás

A Nemzeti Nyomozó Iroda több osztálya is vizsgálódik az ügyben, de eljárás még nem indult a Matula ellen, tudtuk meg Horváczy Emesétől az NNI szóvivőjétől. Az MSZP-s politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós cikk miatt az érintettek kezdeményezhetnek magánindítványra polgári peres eljárást - például becsületsértés miatt -, az NNI csupán azt vizsgálhatja, hogy van-e ezen kívül a honlapon olyan írás, amivel bűncselekményt valósít meg a lap, és ami miatt hivatalból eljárást kellene indítani, mondta Horváczy Emese.

Arról, hogy pontosan mit keresnek az NNI nyomozói, a szóvivő nem tudott érdemben szólni. "Tudomásunkra jutott, hogy a honlapon lehetnek jogsértő írások", mondta Horváczy Emese, arra a felvetésre, hogy esetleg rasszista, vagy antiszemita, netalán kisebbségeket sértő kijelentések lennének olvashatók a mostani, vagy korábbi matulás írásokban. De konkrét eljárás indításáról csak a magazin tüzetes áttanulányozása után dönt az NNI, tette hozzá a szóvivő.

A kérdésre, hogy korábban került-e már a rendőrség látókörébe a Matula munkássága, a szóvivő nem tudott válaszolni. Mint ismeretes 2003 végén, a Tilos Rádió körüli hullámverés közepette a Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborodásában a Matula betiltását is követelte a karácsonyi számot nyitó Jézus-animáció hatására.

(A Matula Magazin egyik szerzője az Index munkatársa.)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.