Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Macsó megjegyzések az MSZP-ben

2004.10.19. 09:49
Az MSZP hétvégi kongresszusán Lamperth Mónika "beszólt" az ülést vezető Sárdi Árpádnak és konkrétan "lemacsózta" az őt felkonferáló politikus összekötő szövegét. "Macsós megjegyzések valóban vannak az MSZP-ben", mondta az Indexnek Lévai Katalin, volt esélyegyenlőségi miniszter. A kongresszuson az MSZP felsővezetői közé nem választottak be egyetlen nőt sem. "Visszalépés" - értékelt Lévai.
"Összenéztünk a Lévai Katival, mert a felvezető szöveg elég macsósra sikeredett" - kezdte beszédét szombaton, az MSZP kongresszusán Lamperth Mónika elnökségi tag. A belügyminisztert a színpadra felkonferáló Sárdi Árpád, Somogy megyei közgyűlési alelnök ugyanis arra kérte Lamperth Mónikát, mondja el, mi történt az éjszaka, majd viccesen korrigált, hogy ő csak arra gondolt, mi történt pénteken, a kongresszus késő éjszakába nyúló vitaestjén. A küldöttek nevetéssel díjazták a "poént".

Nem jó jelenség

Elmaradt a nemváltás
Az MSZP új elnökségébe, csakúgy, mint a régibe négy nőt választottak be a küdöttek. Kállai Katalin, Lamperth Mónika, Németh Ferencné és Vadai Ágnes tagja az elnökségnek, valamint a elnökségbe frakcióvezetőként bekerült Lendvai Ildikó. Viszont míg korábban az elnökhelyettes Szili Katalin volt, most az öt vezetői poszt közül egyiket sem nő tölti be.
Az Index megkereste Lévai Katalin, Európa Parlamenti képviselőt, volt esélyegyenlőségi minisztert, aki szerint az MSZP-ben "macsós megjegyzések valóban vannak". "Ez nem jó jelenség" - tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP új felsővezetői között nincs nő, Lévai Katalin azt mondta, hogy a pártban generációváltás történt, nemváltás azonban nem. Szerinte ebből a szempontból az áttörés elmaradt. Ez hosszabb folyamat, sőt, a kormány hat új minisztere között sincs egyetlen nő sem, hívta fel a figyelmet.

Régi reflexek

#alt#
Véget ért az MSZP tisztújító kongresszusa.
Klikk a képre!
Lévai szerint ez a jelenség a régi reflexeknek köszönhető, azaz annak, hogy "a politika, a férfiak birodalma. Mindig maximum a második vonalba engedik be a nőket". Pozitív példának az EP-választást hozta fel, amikor a kilenc szocialista képviselőből öt nő győzött. "Ehhez képest a mostani tisztújítás visszalépés" - mondta.

A szocialista elnökségbe újonnan bekerült Vadai Ágnes másképpen látja a kérdést, mint Lévai. Szerinte az MSZP-ben a nőkvóta húsz százalék, amit most még túl is teljesítettek. Ő személy szerint boldog, hogy beválasztották, de reméli, nem csak azért, mert nő. "Az, hogy mekkora esélyem lett volna az elnökségre, ha 35 év feletti férfi lennék, soha nem fog kiderülni" - tette hozzá.