Klaudia
-4 °C
2 °C

Egyetlen nő sem lesz az MSZP vezetői között?

2004.10.15. 12:01
A szocialista párt vezető tisztségeiért versenyzők közül egyedül a választmányi elnöki tisztért indul nő. Pedig a szocialisták korábban a párttisztségek egyik legfontosabb feltételének a női kvótát tekintették. Vitányi Iván váratlan lehetőséget kapott és akár még ő is elindulhat a választmány vezetéséért.
Szombattól új elnöke lesz az MSZP országos választmányának. Csiha Judit és Simon Gábor eddigi alelnökök versenyeznek a párt parlamentjének tartott országos választmány elnöki tisztségéért, a jelenlegi választmányi elnöknek, Jánosi Györgynek ugyanis "távoznia kell", mivel két héttel ezelőtt a tisztújítást előkészítő bizottság ülésén Jánosi még annyi szavazatot sem kapott, hogy egyáltalán megmérettethesse magát. A pártban közismert, hogy Jánosinak azért kell mennie, mert választmányi elnökként 2003 augusztusa óta folymatosan kritizálta Gyurcsány Ferenc, akkor még sportminisztert.

Parteneri viszony a kormánnyal

Simon Gábor az Indexnek nyilatkozva elmondta, a legfontosabbnak azt tartja, hogy a választmány külső és belső kommunikációját javítsa. A Hiller Istvánt támogató szocialista politikus szerint a testületet közelebb kell vinni a párttagokhoz és az alapszervezetekhez. Simon úgy akarja átalakítani a választmányt, hogy az keretet adjon a párton belüli vitáknak, ezzel együtt a testület presztizsét is növelné, ha az MSZP vezetősége és a kormány mellett partnerszerepet kapna. Ez utóbbi azért fontos, mert a testület "követi és visszajelzést ad" a kormányprogram megvalósulásáról, mondta. Emellett visszaállítaná a regionális választmányi ülések rendszerét.

Az egyetlen nő

Simon ellenfele Csiha Judit, aki a tisztújítást előkészítő bizottság ülésén Simon 462 szavazatával ellenében 220 támogató jelölést kapott. Amennyiben őt választanák meg a posztra, az MSZP-ben vezető tisztségét betöltő politikusok közül ő lenne az egyetlen nő. Csiha korábban már kormánytag volt, a Horn-kabinetben előbb az Igazságügyi Miniszétrium politikai államtikára volt, majd a ciklus második felében a privatizációt felügyelő, tárca nélküli miniszternek tette meg a miniszterelnök.

A váratlan lehetőség

A jelölteket a tisztúításra engedő előkészítő bizottság két hete nem szavazott kellő bizalmat Vitányi Ivánnak. Az egyharmados kavilifikáció alatt maradt Vitányi ugyanakkor csütörtökön váratlan támogatót kapott. Hiller István pártelnök-jelölt bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz az aláírásgyűjtó-akcióhoz, amely a neves politikust ismét versenyhelyzetbe hozná. Az MSZP jelenlegi alapszabálya szerint ugyanis a kongresszuson is jelöltté válhat bárki, aki megkapja a delegáltak egyharmadának támogatását.