Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jánosi kiesett a pikszisből, Lamperth is visszalépett

2004.10.03. 17:22
Az MSZP októberi tisztújítását előkészítő bizottság vasárnap véglegesítette a pártfunkciókért versenyzők névsorát. Kiderült, hogy már sem Lamperth Mónika, sem Jánosi György nem akar az MSZP elnöke lenni, ráadásul az utóbbi a választmányi elnöki tisztségre sem kapta meg a szükséges, támogatást, így már el sem indulhat.
Az MSZP október 15-i kongresszusán kicserélődik párt vezetőinek nagy része, vasárnap a jelölést előkészítő bizottság szavazott arról, hogy végül is a jelöltek közül kik indulhatnak ténylegesen a pártfunkciókért. Gyakorlatilag az összes - pártfunkcióra törekvő - politikus megkapta az MSZP tisztújítását előkészítő bizottságának támogatását. A testület egyharmadának szavazata kell ahhoz, hogy valakire a kongresszuson is szavazni lehessen. Akadt vasárnap azonban meglepetés is.

Jánosit nem jelölték

Jánosi György például, aki még a pártelnökséggel is kacérkodott, annyi szavazatot sem kapott, hogy jelenlegi tisztségét, az országos választmányi elnökséget megtarthassa. A választmányi elnöki posztra csupán így ketten, Csiha Judit és Simon Gábor aspirálnak.

A pártelnökségért korábban hatan akartak indulni, majd Szili Katalin visszalépésével már csak öten vettek részt a választási kampányban. Vasárnap újabb két politikus mondta vissza jelölését. Lamperth Mónika, akit a héten Gyurcsány Ferenc megerősített belügyminiszteri székében, valamint Jánosi György választmányi elnök. A bizottságban a legtöbb támogatást Hiller István kapta, nem sokkal kevesebben szavaztak Szekeres Imre alelnökre és Toller László is megkapta az egyharmados támogatottságot. Így ők hárman indulhatnak a pártelnöki tisztért a leköszönő Kovács László után.

Hiller, Juhász, Toller vezethetik az MSZP-t

Elnökhelyettesi tisztért Toller László, Szekeres Imre, Újhelyi István, Juhász Ferenc és Szili Katalin kíván indulni. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Indexet arról tájékoztatta, hogy a jelölőbizottságnak jelezte, amennyiben megválasztják elnökhelyettesnek, a miniszterelnökkel és a pártelnökkel való egyeztetés után lemond a miniszteri tisztségből. Hiller István korábban azt ígérte, hogy a kongresszusra "csapatot hirdet", kikkel együtt vezetné a pártot, ha őt választják elnöknek: vasárnap nem említett neveket. Az Indexet azonban úgy tájékoztatták Hiller környezetéből, hogy a kulturális miniszter Toller László és Juhász Ferenc munkájára számít. A honvédelmi miniszter erre úgy reagált, hogy őt nem kérte fel Hiller, de szívesen venné.

Az MSZP két alelnöki tisztére Újhelyi István, Szekeres Imre, Juhász Ferenc, Veres János, Gyurcsány kabinetfőnöke és Veress József Békés megyei elnök aspirál. Lamperth Mónika és Mandur László volt fővárosi elnök nem kapott elegendő támogatást. A jelenlegi eredményeknek azonban a kongresszusi szavazásra nincs hatása, pusztán egy előzetes erőfelmérő.