Gerzson
-3 °C
2 °C

Diplomáciai nagyüzem lesz Budapesten

2004.10.01. 14:13
Tizennégy vezető külföldi politikus érkezik Budapestre október 14-én, a Haladó kormányzás című konferenciára. A miniszterelnökökből és államfőkből álló résztvevők közt lesz Tony Blair brit kormányfő és Gerhard Schröder német kancellár is. Vélhetőleg ez lesz az első alkalom, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként külföldi kollegáival tágyal Budapesten.
Magyarország öt kontinens tizennégy vezetőjét hívta meg egy kétnapos tanácskozásra, "hogy megvitassák nézeteiket a haladó szellemű politika kihívásairól és célkitűzéseiről".

A rendezvényre várják az argentin, a chilei, a dél-afrikai, az etiópiai köztársasági elnököt, valamint Stanislav Gross cseh, Paul Martin kanadai, Lee Hae-chan koreai, Aleksander Kwasniewski lengyel, Tony Blair brit, Adrian Nastase román, José Luis Rodrigez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd és Helen Elizabeth Clark új-zélandi miniszterenököt, valamint Gerhard Schröder német kancellárt. Az Index úgy tudja, többen közülük várhatóan megjelennek az MSZP október 15-i kongresszusán is.

A szervezők szerint a Haladó kormányzás csúcstalálkozók "rendkívüli lehetőséget kínálnak a balközép vezetők részére, hogy közösen, kényelmes és informális keretek között gondolkodjanak együtt, olyan környezetben, ami lényegesen eltér a nemzetközi csúcstalálkozók formális struktúrájától és légkörétől." "A cél idén az lesz, hogy a vezetők kicseréljék gondolataikat, tapasztalataikat, illetve legjobb gyakorlataikat, és ezáltal progresszív megoldásokat dolgozhassanak ki azokra a problémákra, amelyekkel a világ minden országának állampolgárai küzdenek" - olvasható a rendezvény honlapján.

Az egyik első nagyobb találkozót 1999. április 25-én tartották. Akkor Bill Clinton az Egyesült Államok akkori elnöke kerekasztal-beszélgetést vezetett a XXI. század haladó kormányzásáról. Legutóbb tavaly nyáron, Londonban találkoztak a progresszív baloldali pulitikusok.

Az MSZP kongresszusára időzített Haladó kormányzás konferencia adhat először alkalmat arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként hivatalos tárgyalásokat folytasson kollegáival Budapesten. Az még azonban nem dőlt el, hogy az új kormányfő hova utazik első diplomáciai útján.