Viola
-6 °C
-2 °C

Elmaradhat a nagy reform az MSZP kongresszusán

2004.09.16. 12:39
Az Index információi szerint a szocialisták októberi kongresszusát előkészítő bizottsága azt javasolja a választmánynak, hogy az MSZP teljes megújításáról döntő kongresszus ne mindenről, csak a tisztségekről és Hiller István vitaanyagáról döntsön. Az eredeti tervek szerint megváltoztatnák a párt alapszabályát és szervezeti struktúráját is, ám erről talán csak jövőre döntenek.
Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnökhelyettese azt kezdeményezi, hogy az MSZP októberi kongresszusán a delegáltak csak a párttisztségekről, valamint Hiller István nevével fémjelzett Az Új Magyar Szociáldemokrácia című anyagról döntsenek a küldöttek, értesült az Index. Simon javaslata azt jelenti, hogy a kongresszus nem szavaz sem a Lamperth Mónika által jegyzett alapszabály-módosításról, sem a Szili Katalin által írt, a pártot az alaptól a vezetésig megújító vitaanyagról sem.

Reform helyett reformocska

Az MSZP október 15-n olyan kongresszust tart, amelyet a június 13-i E-választási vereség óta úgy emlegetnek, mint a nagy áttörés lehetősége. Kovács László pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az MSZP "jelenlegi formája, működése nem alkalmas arra, hogy megszólítsa az embereket". A fordulatot hozó kongresszus egyik sarkköve, hogy ő maga el sem indul a pártelnökségért. Kovács helyére jelenleg öten aspirálnak.

Jánosi György választmányi elnök megerősítette értesülésünket, kiegészítette viszont azzal, hogy tudomása szerint azért nem akarnak az alapszabályról és a szervezeti megújulásról szavazni, mert a két anyag között sok ellentét van. Ezeket próbálja szinkronba hozni a kongresszust előkészítő bizottság, ám véleménye szerint októberig arra nem lesz lehetőség, hogy a választmány, vagy a kongresszus döntsön a változtatásokról. Így valószínűleg jövőre ismét kongresszust tartanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!